Forlaget bag PET-bog kendte til Politikens planer om at ignorere forbud

Jakob Kvist, kreativ direktør i People’s Press, var blevet orienteret om Politikens planer om at offentliggøre forlagets bog »Syv år for PET« i et særtillæg. Offentliggørelsen skete trods byrettens forbud mod udgivelse.

Jakob Kvist har været kreativ direktør hos forlaget People's Press siden 2002. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiken valgte i går at udgive bogen »Syv år for PET« skrevet af avisens journalist Morten Skjoldager på internettet.

Det gjorde mediet på trods af, at Københavns Byret først fredag nedlagde fogedforbud mod udgivelsen af bogen, og sidenhen nedlagde forbud mod offentliggørelse af materialet, da det kom frem at Radio24syv og Ekstra Bladet havde adgang til bogen.

»Jeg hører det endeligt til et middagsselskab om aftenen, men jeg talte med Christian Jensen i løbet af dagen og hørte, at de overvejede det,« siger Jakob Kvist til MediaWatch.

Ifølge forlæggeren sagde han til Politikens chefredaktør, Christian Jensen, at han ikke havde en holdning til avisens overvejelser. Han er dog splittet over beslutningen.

»Som forlægger begræder jeg, at vores bog bliver kastet i grams i en meget grimmere opsætning end den, som vi selv har lavet. På den anden var vi nået forbi et punkt, hvor der stod nogle meget store publicistiske principper på spil, og der har jeg respekt for, at Politiken tager en tørn for dem.«

Den omstridte bog er blandt andet baseret på et interview med den tidligere chef for PET, Jakob Scharf, og behandler oplysninger om efterretningstjenestens aktioner og metoder, der ikke tidligere har været offentliggjort.

»Vores e-bog er meget værdiløs«

Hvordan Politikens offentliggørelse af »Syv år for PET« kommer til at påvirke salget, er direktør Jakob Kvist i tvivl om:

»Det er svært at sige. Jeg tror, at vores e-bog er meget værdiløs, fordi den florer som fil på nettet, men jeg håber, at den trykte bog kan få et ordentligt salg. Der er masser af omtale, og så er der forhåbentlig nogle mennesker, som synes, at det er rarere at læse den i en pænere opsætning,« siger han til Mediawatch.

Kammeradvokaten har fastslået, at man ikke regner med at følge byrettens fogedforbud, så Jakob Kvist håber, at bogen vil kunne købes i boghandlerne tirsdag.

Han fastslår, at forlaget har tænkt sig at få fjernet udgaver af bogen på internettet, men at de ikke vil lægge sag an mod Politiken.

Det er ikke første gang, at People's Press og Politiken står i en situation som denne. Tilbage i 2009 offentliggjorde Politiken bogen »Jæger – I krig med eliten« af Thomas Rathsack i et særtillæg. Trods avisens udgivelse lykkedes det dengang forlaget at sælge 130.000 eksemplarer af bogen, citerer MediaWatch Jakob Kvist for at sige.