Forladt coaster slæbes til Thyborøn

Den tyske coaster "Faros" lå onsdag morgen forladt i Nordsøen efter mandagens redningsaktion og ventede på at blive slæbt ind til havnen i Thyborøn af et bugserskib, oplyser den vagthavende hos Søværnets Operative Kommando (SOK).

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Coasteren ligger derude i Nordsøen, og slæbebåden er endnu ikke begyndt på slæbningen. Godt nok sejlede slæbebåden allerede ud til skibet i nat, men det var tilsyneladende for at være klar til at kunne påbegynde arbejdet, så snart det blev lyst," sagde den vagthavende hos SOK til Ritzau onsdag morgen.

Han vurderede, at det formentlig ville tage det meste af onsdag formiddag at få bugseret coasteren ind til havnen i Thyborøn.

Det 86 meter lange skib, der var lastet med 2100 tons træ, kom i vanskeligheder mandag eftermiddag, da det i stormvejret godt 40 sømil vest for Hvide Sande fik slagside og tilsyneladende tog vand ind i maskinrummet. De syv udenlandske søfolk om bord - fire ukrainere og tre filippinere - blev under stort besvær evakueret fra skibet, og under den meget vanskelige redningsaktion mistede den 56-årige danske matros Ole Stie Olesen fra Thyborøn livet, da redningsskibet "Vestkysten" skulle undsætte de syv søfolk fra fragtskibet.

Under redningsaktionen viste det sig umuligt for en helikopter at hejse besætningen op fra skibet, fordi bølgerne var 12-15 meter høje. Derfor blev redningsskibet "Vestkysten" sat ind.

Efter nogen tid lykkedes det for de nødstedte søfolk at få en redningsflåde i vandet, og samtidig satte "Vestkysten" en redningsbåd ned i bølgerne for at undsætte søfolkene. Manøvren var risikabel. Dels på grund af de høje bølger, dels fordi det flød med træ, som stammede fra coasterens dækslast.

Da der var otte mænd i redningsbåden, blev den ramt af en høj sø. Den tippede rundt, og alle røg i havet. Blandt dem var den 56-årige danske matros. Alle blev bjærget efter en formidabel indsats, oplyste Søværnets Operative Kommando. Men matrosen, der ikke var iført overlevelsesdragt, var livløs, og det var ikke muligt at genoplive ham på sygehuset i Esbjerg.

På grund af den tragiske ulykke vil Søfartsstyrelsen indlede en nærmere undersøgelse af forløbet, og der blev tirsdag holdt søforhør i Esbjerg.

Det er de danske repræsentanter for ejerne af "Faros", der har fået sendt bugserskibet ud på Nordsøen for at slæbe det nødstedte skib ind til havn, oplyser shippingfirmaet Hecksher & Søns Efterfølger. Coasteren "Faros" er indregistreret på Antigua Barbados.

Ritzau