Forladt base koster forsvaret millioner

Mens militære og civile fyres for at spare på forsvarsudgifterne, koster den forladte base i Sydgrønland, Grønnedal, ti millioner kroner om året.

Inspektionsskibet Vædderen anløb i sommeren 2004 forsvarets forladte base, Grønnedal, i Grønland. I dag koster basen i Arsukfjorden ti millioner kroner årligt at holde et minimum af liv i. Foto: Kirsten Petersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ti millioner kroner om året. Det er prisen for at holde et minimum af liv i forsvarets forladte base, Grønnedal, i det sydlige Grønland. Basen blev som led i en spareøvelse forladt for et år siden, og den daværende Grønlands Kommando lagt sammen med Færøernes Kommando til den nye Arktisk Kommando med adresse i Nuuk.

Dermed sluttede godt 70 års militær tilstedeværelse på basen, der blev anlagt af amerikanerne under Anden Verdenskrig. Men udgifterne til basen er ikke afsluttet. Ifølge et notat til partierne bag forsvarsforliget, som blev drøftet på et møde i sidste uge, ønsker hverken de grønlandske kommuner eller Grønlands selvstyre at overtage de røde og gule huse i bunden af Arsukfjorden, hvorfra amerikanske styrker under verdenskrigen skulle beskytte den nærliggende kryolitmine, og hvorfra dansk militær efterfølgende fik til opgave at indsætte dansk militær til opgaverne i Grønland. Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har også spurgt samtlige ministerier i Danmark og en række styrelser, om de er interesserede i at overtage basen. De har alle svaret nej tak.

Derpå har forsvaret annonceret basen til salg, hvilket er resulteret i én seriøs henvendelse om overtagelse af dele af basen.

»Der pågår p.t. en endelig afklaring mellem forsvaret, selvstyret og den pågældende om interesse og muligheder for overtagelse ... Forsvaret har understreget, at de årlige udgifter til at drive Grønnedal er ca. 20 millioner kroner ... Der skal derfor en vis kapital til at overtage og drive stedet,« konstaterer forsvaret i notatet til politikerne.

Udgifter til miljøoprydning oveni

De årlige udgifter er det halve, altså ti millioner kroner, når basen holdes i »dvaledrift«. Til den pris bliver bygningerne kun drevet med et »minimum af ressourcer og personale. Alt vedligehold på bygningerne er ophørt«, skriver forsvaret i notatet til politikerne.

Oveni de årlige udgifter kommer udgifter til miljøoprydning. I en arbejdsgrupperapport fra 19. maj 2011 om økonomien ved at samle Grønlands og Færøernes Kommando i Nuuk blev udgiften anslået til 33 millioner kroner. Men i notatet til politikerne er miljøudgiften steget til mellem 100 og 200 millioner kroner. Heller ikke det beløb er dog endeligt, fremgår det.

Rigsrevisionen har for nylig indledt en forvaltningsundersøgelse af beslutningen om og økonomien ved fraflytningen af Grønnedal.

»Surt. Det er uhyggeligt, at udgifterne til miljøoprydning kan stige med seks-syv gange det oprindelige beløb,« siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

Hun opfordrer forsvarsminister Nicolai Wammen til at holde fokus på Grønnedal, så forsvarets penge snarest muligt kan bruges til forsvaret fremfor til forladte bygninger i Sydgrønland. Netop nu uddeler forsvaret fyresedler til ansatte i forsvaret for at spare i alt 2,7 milliarder kroner om året.

Forsvarsministeren er på rejse i udlandet og havde i går ikke mulighed for at kommentere på omkostningerne til Grønnedal.