Forhørsleder: Ingen overgreb på fanger

DR-kronvidne afviser, at der skete overgreb mod fanger i Kandahar-lejren i Afghanistan.

Nye oplysninger trækker nu tæppet væk under endnu en af de centrale påstande i DR-dokumentaren "Den Hemmelige Krig". Det skriver Nyhedsavisen mandag.

Chris Hogan, tidligere amerikansk forhørsleder i Kandahar-lejren i Afghanistan, siger til Nyhedsavisen, at der "aldrig - og jeg mener aldrig - foregik tortur eller overgreb". Han var i lejren fra december 2001 til maj 2002.

- Det skete ikke i Kandehar, jeg har aldrig hørt om det, aldrig set det, og der er, så vidt jeg ved, aldrig rejst en troværdig påstand om, at det skulle være sket. Jeg har tiltro til, at mine kolleger i hæren heller ikke begik overgreb under afhøringer. Nej, siger Chris Hogan.

Danmarks Radio forsøger i filmen at føre bevis for, at fanger blev udsat for vold og overgreb i lejren, og at danske soldater afleverede fanger til mishandling.

Tre tidligere forhørsledere medvirker i filmen - den ene fortæller om vold og overgreb mod fanger, men det skete et halvt år efter, at danskerne var taget hjem, og på en anden base i Afghanistan. De to andre medvirkende, Chris Hogan og Edward Herman, der gjorde tjeneste i Kandahar med de danske soldater, siger begge, at de aldrig har set eller hørt om vold eller overgreb. Men det er skåret ud af filmen.

- Jeg fortalte, at der efter min bedste viden ikke foregik overgreb, og at Genèvekonventionen ikke blev overtrådt, for det er sandheden, men om det kom med i filmen, det ved jeg ikke, siger Hogan.

Hogan medgiver dog, at forhørsfolkene, i desperation over manglende resultater, udviklede teknikker "på kant" med konventionerne.

/ritzau/