Forgiftet familie er udskrevet fra hospitalet

Syv medlemmer af familien fra Haslev er onsdag blevet udskrevet fra Rigshospitalet. To søskende er stadig indlagt. Familiens ældste søn, Francois Mumbere, afviser fortsat, at svampe skulle være årsag til forgiftning.

Opholdsstedet i Haslev hvor den forgiftede familie bor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Størstedelen af den forgiftede familie fra Haslev er onsdag blevet udskrevet fra Rigshospitalet. To yngre søskende har fået transplanteret en lever og er fortsat indlagt.

Forældrene og de fem søskende er flyttet ind på et værelse på hospitalet, hvor de kan bo, indtil de sidste to børn er klar til at blive udskrevet og tage hjem til Haslev, fortæller familiens ældste søn Francois Mumbere til Berlingske.

»Det er kun to af mine søskende, der stadig er indlagt. De har det ikke særlig godt, men det går dog bedre end for et par dage siden,« lyder det fra den 18-årige søn.

Rigshospitalet bekræfter, at de syv familiemedlemmer er udskrevet, mens to søskende stadig er indlagt.

Familiemedlemmerne blev alvorligt syge mandag i sidste uge. Torsdag afgik to søskende på syv og 15 år ved døden, mens resten af familien blev indlagt på Rigshospitalet. Dødsårsagen er endnu ukendt, men politiets foreløbige hypotese lyder, at det skyldes en svampeforgiftning.

Francois Mumbere spiste ikke aftensmad med resten af familien søndag aften. Han er den eneste i familien, der ikke viste tegn på forgiftning og blev derfor udskrevet kort tid efter indlæggelsen.

Francois Mumbere har torsdag taget turen fra bopælen i Haslev til Rigshospitalet for at være sammen med sin familie. Han fortæller, at hele familien er hårdt ramt af situationen.

»Mine yngste søskende har endnu ikke indset, at de har mistet deres bror og søster. De tror ikke rigtig på det. Mine forældre har svært ved at acceptere situationen, men de forsøger. Det går bedre dag for dag. De ved godt, at de intet kunne gøre med mine søskende, som gik bort, så nu forsøger de at fokusere på, at vi stadig er så mange tilbage. Personligt er jeg ved at have accepteret situationen,« siger han.

Misforståelse mellem moderen og Rigshospitalet

De retsmedicinske undersøgelser er stadig i gang, og en officiel dødsårsag er derfor endnu ikke offentliggjort. Francois Mumbere og familien har heller ikke fået yderligere information, og de ved endnu ikke, hvornår resultaterne vil blive fremlagt.

TV2 kunne tirsdag aften fortælle, at en lægejournal fra Rigshospitalet beskriver, at moderen udpegede en hvid fluesvamp fra et billede som muligt værende indtaget. Men det er en misforståelse, mener Francois Mumbere.

»Der var ikke en tolk til stede på det tidspunkt, så min mor har ikke forstået, hvad der er blevet spurgt om. Hun forstår slet ikke dansk. Det har været en misforståelse. Både mine forældre og jeg er sikre på, at de ikke har spist svampe fra naturen,« siger han til Berlingske.

»De spiste rigtignok svampe søndag aften, men det var nogen, der var købt i Netto, og vi spiser dem ofte. Mine forældre har en kolonihave, men de dyrker ikke svampe, og de har ikke været i skoven eller andre steder og plukke svampe. Mine søskende kan heller ikke have været ude og plukke svampe. De var alle sammen hjemme både lørdag og søndag og legede eller så tv. Det må dog være et eller andet, de har spist søndag aften, men jeg ved simpelthen ikke hvad,« siger Francois Mumbere.

Han fortæller, at familien spiste kød, svampe og en arabisk ret med majsbrød søndag aften. Den arabiske ret er købt i en arabisk butik i København. Familien har dog spist alle madvarerne før uden at blive syge.

»De har spist helt normalt mad. Jeg ved simpelthen ikke, hvad det kan være. Men det er ikke svampe,« fastholder den 18-årige søn.