Forgæves kamp mod politiets side 9-piger

Politieleven Maja Markman skrev til Københavns politidirektør, fordi hun var træt af pige-plakater på politistationerne. Men de hænger der stadig. Nu har hun skrevet et åbent brev til rigspolitichefen for at gøre op med lummerheden i dansk politi.

Maja Markman har prøvet at få fjernet billeder af nøgne eller letpåklædte kvinder fra politistationerne. Hun synes ikke, at det er fornuftigt at have den slags billeder hængende, hvis politiet gerne vil skabe en kultur, der er lige så rar at arbejde i for mænd som kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte som en stille undren. Flere steder, hvor politieleven Maja Markman, 32 år, kom frem som led i sin uddannelse, mødte hun billeder af helt eller delvist afklædte kvinder. De hang som kalenderpiger på værkstedet, som plakater bag skrivebordene på Station City og i specialafdelingerne eller fungerede som skærmbilleder på computerne.

Maja Markman ville gerne være fri for at se på de billeder på sin nye arbejdsplads.

»Privat må folk gøre fuldstændigt, som det passer dem. Hvis man godt kan lide at kigge på billeder af mere eller mindre påklædte kvinder, står det enhver frit for at hænge dem op derhjemme. Jeg synes bare ikke, de hører hjemme på en arbejdsplads.«

Maja Markman spurgte sig forsigtigt for blandt kollegerne. Hun havde ikke lyst til at gøre en stor sag ud af kalender-pigerne, hvis det bare var hende, som helst var fri dem. Men både blandt mandlige og kvindelige kolleger fandt hun ligesindede.

»Det er ufornuftigt at have den slags billeder hængende, hvis politiet gerne vil skabe en kultur, der er lige så rar at arbejde i for mænd som kvinder,« siger hun.

Før Maja Markman begyndte sin politiuddannelse, arbejdede hun som jurist. Hun vidste, at det kunne være i strid med ligestillingslovgivningen at have de afklædte, seksuelt udfordrende kvinder hængende på arbejdspladsen.

Derfor skrev hun for ca. et år siden et brev til Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen. Hendes henvendelse kom op i Samarbejdsudvalget, og det endte med, at politidirektøren indskærpede, at det ikke var tilladt at have kalenderpigerne på arbejdspladsen. Indskærpelsen blev omtalt i en notits i en af politiets blade.

Derudover skete der ikke meget ifølge Maja Markman.

Stadigvæk plakater
Hun valgte at forlade politiet i november, fordi hun hellere vil arbejde som jurist end som betjent. Men hun har stadig kontakt til en række tidligere kolleger.

»Plakaterne hænger der stadig, for der er ingen, der tager hånd om problemet,« siger hun.

Da henvendelsen til politidirektøren ikke fik plakaterne ned fra væggene, har hun nu valgt at skrive et åbent brev til landets øverste politileder, rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg. Hun håber, at de ansvarlige politiledere vil tage problemet alvorligt og faktisk bede betjente fjerne plakater og skærmbilleder af nøgne eller letpåklædte kvinder, hvor de støder på dem.

»Det er noget grundlæggende forkert i, at netop politiet, der skal opretholde lov og orden, ikke selv kan finde ud af at overholde gældende regler,« siger Maja Markman.