Forfatternes friby gik mod ytringsfriheden

Først efter massivt pres har Odense Kommune valgt at lade digteren Yahya Hassan tale i bydelen Vollsmose. Odense har et skærpet ansvar for at sikre ytringsfriheden som »friby« for forfulgte skribenter, mener organisation.

I aftes gav Fyns Politi - efter at have gennemgået sikkerhed, flugtveje og trusselsbillede i og omkring H.C. Andersen Skolen i bydelen Vollsmose - grønt lys for at gennemføre arrangementet med Yahya Hassan dér i næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Odense Kommune valgte i forgårs at følge politiets anbefalinger om at aflyse og flytte en debat i bydelen Vollsmose med den prisvindende digter Yahya Hassan.

Men i løbet af i går eksploderede sagen, da markanter skikkelser som kulturminister Marianne Jelved (R) og borgmester Anker Boye (S) fastslog, at Yahya Hassan skulle have lov til at debattere i Odense-bydelen Vollsmose – koste hvad det vil af udgifter til sikkerheden.

I starten stod Odense Kommune fast på sin beslutning om at aflyse arrangementet, der stod til at blive holdt tirsdag på et kommunalt bibliotek i ghettoen Vollsmose. Men presset blev for stort, og så kunne kommunen meddele, at beslutningen var omgjort.

I Norge fulgte ICORN – en organisation, der sikrer forfulgte skribenter en by at bo og ytre sig i – med stor interesse Odense Kommunes aflysning af debatarrangementet. Ikke nok med at ICORN går ind for ukrænkelig ytringsfrihed. Odense har lagt sit våbenskjold til ICORNs netværk af fribyer, hvor der ydes plads og støtte til forfulgte skribenter verden over. Således har russeren Alex Tor opholdt sig de sidste to år i Odense for netop at kunne ytre sig uhæmmet.

»Som friby bør man tage et skærpet ansvar for at sikre ytringsfrihed. Det er netop en person som Yahya Hassan, vi ønsker at sikre retten til at ytre sig,« siger ICORNs administrerende direktør Helge Lund.

Frygt for offentlig uorden

Det var frygten for, at arrangementet vil forstyrre den offentlige orden, der fik kommunen til at reagere på Fyns Politis anbefaling om at aflyse eller flytte arrangementet. Kommunen gav et tilbud om, at Yahya Hassan og meddebattør Tarek Omar kunne tale på rådhuset, men det blev afslået, fordi det netop er det unge publikum i Vollsmose, Hassan ønskede at henvende sig til.

Steen Møller (K), by- og kulturrådmand, forklarer, at kommunen har fundet en anden lokation i Vollsmose, som menes at egne sig bedre end biblioteket. Politiet havde blandt andet været bekymret over, at flugtruterne fra biblioteket var begrænsede. I går gik politiet i gang med at inspicerer det nye – og endnu hemmelige – sted for at vurdere trusselsbilledet. Der forelå endnu ingen konklusion ved avisens deadline i aftes, men Steen Møller håber på en godkendelse.

»Det er vigtigt, at vi kan holde alle slags møder alle steder i vores by. Og jeg kan forstå på digteren, at det er væsentligt for ham, at arrangementet bliver holdt netop i Vollsmose,« siger han og understreger, at kommunen ligesom alle andre kommuner har et ansvar for at sikre ytringsfriheden.

»Jeg vil hellere sige det modsatte – nemlig at ytringsfrihed er afgørende alle steder i Danmark. Men det er klart, at vi som friby har et specielt fokus på at sikre ytringsfriheden her i Odense,« siger han.

Karsten Thystrup, kontorchef i Kommunernes Landsforening, bakker det synspunkt op.

»Jeg kan og vil ikke kritisere en kommune for at følge politiets anvisninger. Man må huske på, at kommunen ikke er forpligtet til at lade Yahya Hassan tale, det har de valgt, og de har tilmed rullet den røde løber ud og givet ham en meget fin platform at ytre sig fra,« siger han.

Digteren Yahya Hassan debuterede tilbage i oktober med sin digtsamling »Yahya Hassan«, der sætter et stærkt kritisk lys på islam og beboere med indvandrerbaggrund i danske ghettoer.

I aftes kunne rådmand Steen Møller så glæde sig over, at politiet efter at have gennemgået sikkerhed, flugtveje og trusselsbillede i og omkring H.C. Andersen Skolen i Vollsmose gav grønt lys for at gennemføre arrangementet dér i bydelen i næste uge.