Forfatter: Prinsens solo-begravelse vidner om dyb krise

At dronningen og prins Henrik skal begraves hver for sig, er udtryk for dyb krise. Det mener forfatter.

Meldingen om separate begravelser vidner om et ægteskab i dyb krise, vurderer forfatter og journalist Trine Villemann. Free/Fotograf Torben Eskerod/kongehuset/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vidner om et ægteskab i dyb krise, når kongehuset melder ud, at dronning Margrethe og prins Henrik skal begraves hver for sig.

Det vurderer journalist og forfatter til bøger om kongehuset Trine Villemann.

»Det er højst usædvanligt, at en regerende dronning ikke stedes til hvile sammen med sin mand. Det vidner om et ægteskab i dyb krise,« siger Trine Villemann.

Kongehuset har i en pressemeddelelse bekræftet, at prins Henrik ikke skal begraves i Roskilde Domkirke, som det har været planlagt.

Meldingen kommer ikke ud af den blå luft, vurderer Trine Villemann.

»Et ugeblad har skrevet om det, og snakken går. I den situation er kongehuset nødt til at reagere.«

»Det er en slags damage control (begrænsning af skaden, red.), vi ser. Det med begravelse af monarker, deres gemaler og gemalinder, er noget, der skal være styr på. Derfor er kongehuset nødt til at reagere, hvis man skal undgå, at folk mister respekten,« siger Trine Villemann.

Hun ser meldingen som et tegn på spændinger i ægteskabet.

»Vi har set mange eksempler på, at dronningens ægteskab er i dyb krise. Og det handler mindre om dronningen, men om at prins Henrik føler sig tilsidesat,« siger hun.

Forventningen har ifølge Villemann været i kongehuset, at de to skulle begraves side om side. I overensstemmelse med den historiske tradition.

»Hvis vi bare går en generation tilbage, så ligger kong Frederik 9. og dronning Ingrid i det åbne kapel ved Roskilde Domkirke.«

»Det blev bygget så stort, at der også ville være plads til dronning Margrethe og hendes mand. Der skulle de to ligge sammen.«

»Senere blev der så bestilt et glassarkofag til flere millioner kroner. Så forventningen fra kongehusets side var, at når den tid kom, så skulle Margrethe og Henrik ligge side om side samme sted, hvor dronningens forældre også ligger,« siger Trine Villemann.

At det ikke kommer til at ske, er ifølge journalistens vurdering »fuldstændig uhørt«.