Forfatter forlader forlag i protest: Ny direktør er »kronisk inkompetent« og »dansk kulturlivs evige vandrepokal«

Carsten Jensen har kaldt kommende direktør i Gyldendal Morten Hesseldahl for »kronisk inkompetent« og forlader nu forlaget

Carsten Jensen smækker med døren hos Gyldendal, som han forlader som direkte konsekvens af tilgangen af Morten Hesseldahl. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatter Carsten Jensen har i dag meddelt Gyldendal, at han forlader forlaget, som en direkte konsekvens af Morten Hesseldahls tiltrædelse som ny direktør. Det fortæller han til Information.

»Han er en politisk opportunist. I Information har jeg karakteriseret ham som inkompetent, han har karakteriseret mig som talentløs. Jeg føler ikke, at en administrerende direktør og en forfatter med de holdninger til hinanden hører hjemme under samme tag,« siger han til Information.

Carsten Jensen refererer til essayet En kollaboratørs bekendelser i Information, hvor han skriver »dansk kulturlivs evige vandrepokal, den kronisk inkompetente Morten Hesseldahl, hvis karriere p.t. er korttidssparkeret foran Det Kongelige Teater (..)«.

Jensens beslutning sker efter, at Gyldendal i dag har meddelt, at forlaget får ny administrerende direktør, Morten Hesseldahl, som forlader sin stilling som teaterchef i Det Kongelige Teater. Hesseldahl, der også har direktørstillinger hos DR, Information og Lindhardt og Ringhof på cv’et, tiltræder som direktør hos Gyldendal senest den 1. maj i år.

Carsten Jensen blev »dybt chokeret«, da han hørte nyheden om Morten Hesseldahls kommende ansættelse hos Gyldendal.

»Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at Gyldendals bestyrelse kunne træffe den beslutning. Man kan kun håbe, at han holder lige så kort tid på Gyldendal, som han gjorde i sin forrige stilling på Det Kongelige Teater. Så er der måske en eller anden derangeret borgerlig regering, som forærer ham kulturministeriet, hvor der i forvejen er en rig tradition for inkompetence,« siger han til Information.

De to kulturpersonligheder har flere gange krydset klinger. Blandt andet omkring Muhammedtegningerne, som Carsten Jensens nylige essay i Information omhandlede. Morten Hesseldahl svarede igen i en opfølgende kommentar i Information:

»Et liv i forhånelsens tjeneste har ikke gjort noget godt for Carsten Jensen og slet ikke for hans rørende bestræbelser på at blive taget alvorlig som intellektuel. Men uanset, hvor tåbeligt han udtaler sig, kan han regne med min uforbeholdne støtte for retten til at gøre netop det.«

Carsten Jensen har foreløbigt ingen planer for tiden efter Gyldendal.

»Jeg forlader Gyldendal til fordel for et forlag, der hedder »ud i det blå«.«

Morten Hesseldahl ærgrer sig over, at uenighederne med Carsten Jensen betyder, at de ikke kan være på samme forlag.

»Jeg er komplet overrasket over hans beslutning. Jeg havde et skænderi med Carsten Jensen for 12 år siden om Muhammedtegningerne og ytringsfriheden, men vi har jo ikke kontinuerligt strides med hinanden,« siger Morten Hesseldahl til Information.

»Carsten Jensen er en vigtig stemme i dansk litteratur, men jeg synes, han gør sig selv en bjørnetjeneste ved at være så perfid og personlig i sine angreb, at hans pointer drukner. Men hans holdninger er relevante, og hans bøger er vigtige. Desuden synes jeg, at en af pointerne med publicisme er, at man kan rumme uenighed.«