»Forfærdeligt vrøvl«: Kommune skal stoppe Amager Fælled-byggeri

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland plus dagens coronatal.

Et byggeri på Amager Fælled er kommet i problemer på grund af en vandsalamander Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

En ny dag lyser op i sommeren 2021, og hermed velkommen til det daglige nyhedsoverblik, der bringer os vidt omkring – fra skønne, men billige byer, der snildt kan konkurrere med København over Amager Fælled og et kig ind i overklassen til »karrierens pris«, som kan være endog meget høj.

Vil du lytte til Berlingskes nyhedspodcast, kan du gøre det ved at klikke på nedenstående:

Kommune skal sikre, at byggeri stoppes

I Politiken kalder en ekspert det noget »forfærdeligt vrøvl«, at Københavns Kommune vurderer, at et klagenævn skal stoppe byggeriet på Amager Fælled, som er kommet i vanskeligheder efter fundet af en vandsalamander, der er en såkaldt bilag IV-art og dermed er beskyttet af EU-regler.

»Nævn træffer afgørelser og har ingen tilsynsfunktion. Der er her taget stilling til, at klagen over byggeriet skal have opsættende virkning, og det er det. Det andet er simpelthen noget vrøvl,« siger professor ved Københavns Universitet Peter Pagh til avisen.

Udtalelsen falder på baggrund af, at der forleden blev givet grønt lys til at fortsætte byggeriet med afsæt i en advokatvurdering, som konstaterede, at det ikke er kommunen, men Miljø- og Fødevareklagenævnet, som kan give påbud om at stoppe byggeriet.

»Københavns Kommune er tilsynsmyndighed, og den skal sørge for, at byggeriet stoppes, fordi tilladelserne til byggeriet ikke længere gælder,« siger Peter Pagh til Politiken. Professor ved Aarhus Universitet Ellen Margrethe Basse deler Paghs opfattelse.

Så skøn som København, bare billigere

København er pragtfuld – trods ovennævnte paddeproblemer, men København er også en dyr by, og boligpriserne er på himmelflugt. Så hvad gør man, hvis man gerne vil bo en by med samme kvaliteter som København, men til en lavere pris. Det har Berlingskes Poul Høi sat sig for at se på og give inspirerende input til.

Kriterierne, der opstilles, er, at byerne skal være mindst 20 procent billigere end København, have mange, men ikke nødvendigvis samme kvaliteter –  for eksempel en smuk beliggenhed, en gammel bykerne og en ivrig foodie-scene –  og helt subjektivt skulle vi kunne svare bekræftende på spørgsmålet: Ville vi selv overveje at flytte dertil?

Kravene er der en del storbyer, der lever op til.

Se listen her

Edinburgh i Skotland har en gudesmuk beliggenhed med vand og bjerge, og det meste af bykernen er på UNESCOs liste over World Heritage. Og så er byen også at finde på Poul Høis liste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Russel Cheyne/Ritzau Scanpix.

På visit i overklassen

I en ny serie – »De rigestes børn« – tager Berlingske på visit i overklassen.

Rasmus Karkov taler med en række selfmade mænd og kvinder, der har knoklet sig til overklassen, og som nu har børn, der vokser op under helt andre forudsætninger – og vokser op i et miljø med andre værdier og normer end dem, de selv blev rundet af.

Blandt andet ligger det mange i overklassen på sinde, at deres børn ikke bliver »rigmandsagtige« som forvænte, forkælede og privilegieblinde. Derfor forsøger mange velhaverforældre at afbøde konsekvenserne af formuen ved at vælge privatskoler fra eller bede au pairen sikre, at børnene selv reder sengen. Er fortællingen om »de rige« korrekt? Og er det overhovedet muligt at undslippe det miljø, man vokser op i?

Spørgsmålene belyses blandt andet i den første artikel i serien, som kan læses hér

Mange i overklassen befinder sig i et dilemma mellem at kunne give børnene de bedste muligheder og samtidig undgå, at børnene bliver forvænte, forkælede eller privilegieblinde. Her er det Danmarks vel nok smukkest beliggende tennisbaner nær Hellerup Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Solgte familiefirmaet for en formue, men mistede kontakten til sin bror

At enorme formuer kan have en pris på det personlige plan er også omdrejningspunkt i et interview med Eva Fischer Hansen, der ved et tilfælde fik en hovedrolle i familievirksomheden Brunata. Hun opnåede stor succes, og hun var hovedkraften bag familiens salg af Brunata for knap 600 millioner kroner, men mistede på vejen kontakten til sin storebror og måtte igennem en personlig krise.

Det fortæller hun om hér i et interview med Nicolaj Vorre.

Eva Fischer Hansen var hovedkraften bag familiens salg af Brunata for knap 600 millioner kroner: »Jeg er kommet ud af en stor succes, men føler mig ikke selv som en. De seneste år har jeg brugt meget tid på at genoprette mit selvværd.« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Politi chikaneres i belastet bydel

Jyllands-Posten beretter om, at fynske politibetjente befinder sig i konstant alarmberedskab i den belastede Odense-bydel Vollsmose, hvor utilpassede og kriminelle beboere optræder uforudsigeligt og går tæt på betjentene.

I en rapport fra Arbejdstilsynet svarer fynske betjente, at de ugentligt bliver filmet af borgere, som truer med at dele videoerne på sociale medier.

»Vi har ikke noget at skjule, men det er ubehageligt, at det bliver lagt ud på nettet, hvor alle kan genkende én, og vi oplever også betjente, der bliver genkendt i bybilledet,« forklarer Kurt Bønnelykke, næstformand i Fyns Politiforening, til avisen.

Dagens Coronatal:

Dagens citat:

»Selvom familien havde au pair-pige, skulle børnene selv rede seng. Selvom der var penge nok, skulle børnene ikke have for mange og for store gaver. Nogle valgte privatskoler i byen, så børnene kom væk fra lokalmiljøet, mens andre valgte den lokale folkeskole, så børnene kunne møde almindelige familier fra lejligheder.«

Antropolog Dil Bach i serien »De rigestes børn«.

Det sker i dag:

Kvindernes landevejsløb i cykling ved de Olympiske Lege i Tokyo finder sted nær Mount Fuji. Løbet begynder klokken 13.00 lokal tid, hvilket er klokken 06.00 dansk tid.

De strejkende sygeplejersker gennemfører en demonstration på Vesterbro i København med start fra Rådhuspladsen klokken 11.

I Superligaen er kampene i dag: Randers-OB (14.00), FCN-AGF (14.00), FCK-Silkeborg (16.00) og Brøndby-Viborg (18.00).