Forestillinger falder i regnen

Udendørsforestillinger har været hårdere ramt af aflysninger end vanligt på grund af regn. Teatrene er kede af at skuffe folk både foran og på scenerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regnen har oversvømmet kældre, kloaker og veje. Men den har også ramt de danske udendørsscener, hvor den efterhånden er blevet en fast rekvisit. Flere teatre har været nødt til at aflyse forestillinger, fordi det ligefrem har været farligt for skuespillerne og danserne på scenen. Endnu flere forestillinger er blevet afbrudt – og ikke nødvendigvis genoptaget.

Regnen volder især store problemer for forestillingerne, hvor dansere eller skuespillere enten løber, springer eller hopper rundt på scenen. For så kan bare en enkelt dråbe koste brækkede knogler og langvarige skader.

Det Kongelige Teater har turneret rundt i Danmark med både ’Opera i det fri’ og ’Danske Sommerballet’. Operaen har været skånet for aflysninger, men balletturnéen har indtil videre været nødt til at aflyse tre ud af fem forestillinger. Og det er for mange, siger turnéchef, Annette Berner.

- Det er ikke noget, vi gerne gør, men vi kan bliver nødt til det, siger hun.

Værre end normalt

Folk indløser deres billet til en siddeplads under åben himmel i enten Kunstindustrimuseets Have eller Odd Fellow Palæets Have, hvis de skal se en af Grønnegårds Teatret tre forestillinger. Men her har det ringe sommervejr været skyld i 12 aflysninger. Normalt er der to til tre aflysninger per forestilling, så i år har der været flere aflysninger end normalt.

Dansk Danseteater har været tvunget til at aflyse fire ud af sæsonens ni forestillinger. Den seneste uge har Dansk Danseteaters dansekompagni opført uddrag af sæsonens forestillinger på en scene i Københavns Politigård. Og søndag aflyste de den sidste forestilling, fordi regnen begyndte at styrte ned over scenen– og det blev den ved med hele natten. Den kunstneriske leder af Dansk Danseteater, Tim Rushton, kalder aflysningerne for en katastrofe og har oplevet det som ekstremt opslidende at spille russisk roulette med sommervejret – eller mangel på sammen.

Det er også svære arbejdsforhold for kompagniets dansere, som bliver nødt til at gennemgå alle dagens forberedelser, selv om vejrudsigten siger regn om aftenen. For hvis nu solen begynder at skinne et kvarter før tæppet går, må danserne være fuldstændig forberedte i både muskler og kostumer.

- Vi har været exceptionelt uheldige i år. Det er frustrerende, og den her sæson vil have konsekvenser for næste år, sige Tim Rushton.

Derfor overvejer Dansk Danseteater at få et tag over skuespillernes hoveder til næste år.

- For det er for opslidende for alle. Også for publikum, for de er vilde med det, og jeg vil ikke skuffe dem, siger Tim Rushton.