Foreningen Far: Nej til fædreabort

Foreningen Far mener ikke, at en mand skal kunne vælge en juridisk abort, selv om han er blevet narret til at få et barn. Foreningen efterlyser dog handling fra socialministeren.

Foreningen Far går ikke ind for,a t fædre skal kunne vælge juridisk abort. På billedet ses Thomas Nielsen, som i fem år har kæmpet for at afskrive sin status som far til et barn, han ikke ønskede. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På nuværende tidspunkt skal det ikke være muligt for en far at vælge en såkaldt juridisk abort, selv om kvinden har narret ham til at få barnet mod hans vilje.

»Man skal være meget forsigtig på dette område. Børn er ikke legetøj i forældrenes sandkasse. Det er barnets ret til begge forældre, det handler om,« siger Jesper Lohse, formand for Foreningen Far.

En juridisk abort vil fritage manden for at tage ansvar for barnet, lade ham slippe for at betale børnepenge - samtidig mister han retten til samvær med barnet. Jesper Lohse fortæller, at foreningen af og til kontaktes af mænd, der ønsker en juridisk abort.

»Men det er meget få, vi taler med om det. Vi møder heldigvis flest fædre, der er lidt langsomme i optrækket, og som bliver lykkelige over, at de har fået et barn, når det går op for dem, hvor meget kærlighed der ligger i det,« siger han.

En måling, som Gallup har lavet for Berlingske, viser, at 68 procent mener, at en mand bør kunne få en juridisk abort, hvis kvinden beviseligt har narret ham til at få barnet mod hans vilje.

Hvis det kan bevises, at manden er blevet narret, skal han så ikke kunne vælge en juridisk abort?

»Vi vægter stadig barnets ret til begge forældre højere,« siger Jesper Lohse.

Så juridisk abort er ikke noget, I på nogen måde vil operere med?

»Det vil vi ikke afvise. Det, vi siger, er, at man skal være meget forsigtig omkring det. Der er behov for en grundig debat, og det er barnets ret til en far og en mor, det handler om. Der er en masse ting, man skal være opmærksom på, og man skal passe på med ikke at gå for hurtigt frem på dette område«.

Selv om Foreningen Far ikke støtter juridisk abort på nuværende tidspunkt, savner foreningen handling fra Socialministeriets side.

»Vi efterlyser et meget grundigt og ordentligt stykke arbejde fra Socialministeriet og socialministerens side i forhold til hele familieområdet. Det, vi til dato har set derfra, er skævvridning og knopskydning,« siger Jesper Lohse.

DEBAT: Bør fædre have ret til at afskrive sig et barn, som man ikke selv har valgt at få? Deltag i debatten på Berlingskes Facebook-side eller neden for artiklen.