Forening: Tiden er overmoden til at ændre regler for sæddonation

Der er ingen sikkerhedsmæssige grunde til at udelukke homoseksuelle mænd fra at blive anonyme sæddonerer, mener Landsforeningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Det er udtryk for en ubegrundet forskelsbehandling, at bøsser ikke kan få lov til at donere sæd anonymt på lige linje med heteroseksuelle mænd.

Sådan lyder det fra Landsforeningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner - også kendt som LGBT Danmark.

»Jeg er altid meget forsigtig med at bruge ordet diskrimination, men jeg mener, at det er forkert, at man ikke tillader bøsser sæddonation. Vi skal selvfølgelig sørge for, at man ikke forskelsbehandler, som man gør her, hvor det er usagligt begrundet,« forklarer foreningens talsperson, Søren Laursen.

Information skriver tirsdag, at danske sædbanker afviser bøsser, der ønsker at donere sæd til barnløse, på grund af en utidssvarende vejledning fra Sundhedsstyrelsen. Det skyldes, at bøsser har en større risiko for at blive smittet med HIV.

Men fordi man screener hver en portion donorsæd for HIV og andre sygdomme og samtidig sætter sæden på køl i seks måneder for at at kunne spore hiv, er der ganske enkelt ikke nogle sikkerhedsmæssige grunde til, at homoseksuelle mænd ikke skal kunne donere, mener Søren Laursen.

»Patientsikkerhed er et meget relevant argument, som jeg ikke vil tilsidesætte - der er en større hiv-risiko hos bøsser. Det skal man tage alvorligt, patientsikkerhed er afgørende. Men teknologien har overhalet den virkelighed. Vi har fuldstændig sikre metoder, derfor mener jeg, at tiden er overmoden til at lave om på de her regler,« siger han.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, bekræfter over for Information, at risikoen for at overføre hiv via donorsæd stort set er lig nul.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den i øjeblikket reviderer vejledningen for vævsloven, som sæddonation hører under. Der er dog ingen garanti for, at man ændrer opfattelsen af, at mænd, der har haft sex med mænd, opfattes som en risikofaktor.