Forening overvejer »fredsvagter« ved værtshus: Afpresning og sharia-chikane er ikke hverdag på Nørrebro

To værtshusdrivende på Ydre Nørrebro kunne onsdag berette om hærværk, chikane og afpresning. Men det drejer sig om sjældne tilfælde, beretter flere kilder i området.

Hos Københavns Politi opfatter man ikke afpresning og chikane af værtshuse i det københavnske natteliv som en gennemgribende tendens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker genklang, når et værtshus som Mucki Bar på Nørrebro fortæller om, hvordan personalet er udsat for afpresning for »beskyttelsespenge«, chikane og hærværk. For det sker nemlig langt fra hver dag.

Sådan lyder meldingen fra flere i området, som Berlingske har talt med. Og det er også forklaringen på, at foreningen Fælles om Nørrebro nu overvejer at indsætte »fredsvagter« ved cafeen.

»Vi vil overveje at være en slags fredsvagter dernede for at bevidne, hvad der sker. Men om vi gør det, kommer an på, hvor mange kræfter vi har,« siger formand Franck Johnsen, der ikke selv er værtshusejer, men var med til at stifte foreningen tilbage i 2012 efter en tilsvarende afpresningssag mod Café Viking og bestyrer »Mor Jane«, og med det formål at »yde støtte til personer, forretninger og foreninger, som har været udsat for vold, hærværk eller afpresning.«

Foreningen skal på et ordinært bestyrelsesmøde onsdag eftermiddag derfor blandt andet diskutere, om man har ressourcer til at tilbyde »fredsvagterne«, men inden da skal Franck Johnsen have det fulde overblik over situationen på baren.

Politi: Ikke et stort problem

Hos Københavns Politi opfatter man ikke afpresning og chikane af værtshuse i det københavnske natteliv som en gennemgribende tendens.

»Vi anser det ikke for at være det store problem. Men selvfølgelig er det alvorligt for den enkelte,« siger ledende politiinspektør Allan Nyring, som også fortæller, at politiet ved »nogenlunde«, hvem gerningsmændene er.

Der er tale om en gruppe 14-16-årige »lømler«, som »ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.« De har hverken banderelationer eller religiøse motiver, vurderer politiet.

To tilfælde siden 2012

Hos Center for Sikker By, der er et kriminaltpræventivt samarbejde mellem politiet og Københavns Kommune, har man blot modtaget to henvendelser om afpresning siden 2012.

I forbindelse med sagen om Café Viking i 2012 iværksatte afdelingen en undersøgelse af problemer med opkrævning af beskyttelsespenge i København. Af de 1.023 københavnske virksomheder, der sagde ja til at deltage, svarede 33 virksomheder, at de var blevet afpresset. Det svarer til 3,2 procent.

Heraf var 15 blevet afpresset af »bander«, »grupper af unge drenge« eller »rockerlignende typer«.

Læs hele undersøgelsen her.

Værtshuse er de mest udsatte

Umiddelbart tyder det på, at chikanen og hærværket kun er rettet mod restaurationsbranchen i området.

»Der er ingen af vores medlemmer, der har oplevet noget tilsvarende. Så ville jeg have hørt det, for det er noget, der er stort fokus på grund af den tidligere episode ved café Viking,« fortæller Hans Mejlshede, der er formand for Nørrebro Handelsforening.

Handelsforeningen tæller alt fra tøjforretninger over parfumerier til dyrehandlere på Nørrebro.

Tidligere har det fremgået af Radio24syvs dækning, at der også har været episoder på Heimdal. Ifølge Berlingskes oplysninger har Heimdal ikke problemer, men der har været tale om et enkeltstående tilfælde. Berlingske arbejder på at få kommentarer fra Café Heimdal.

Justitsminister Søren Pind (V) har bedt Københavns Politi om en redegørelse i sagen. Dansk Folkeparti har kaldt ministeren i samråd.