Forening: Kliniske forsøg af HPV-vaccine har fejlet

Det er gået galt med de kliniske forsøg af HPV-vaccinen, mener forening, som ser behov for at sætte livmoderhalskræftvaccinen på standby.

Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fint nok, at Sundhedsstyrelsen har igangsat et projekt, hvor en børnelæge skal se nærmere på indberetningerne om mulige bivirkninger af HPV-vaccinen, men én læge er ikke nok, og projektet tager ikke hånd om det egentlige problem: Det er fejlet med de kliniske forsøg.

Sådan lyder reaktionen fra foreningen Vaccinations Forum, som finder hele Sundhedsstyrelsens håndtering af den omdiskuterede HPV-vaccine mod livmoderhalskræft kritisabel.

»For det første er det gået galt med de kliniske forsøg, inden vaccinen blev frigivet til markedet. Efter de kliniske forsøg, og i det øjeblik vaccinen bliver tilbudt befolkningen, er Sundhedsstyrelsen forpligtet til at føre en slags skærpet overvågning de to første år. Men her er det også gået galt,« siger foreningens formand, Else Jensen, til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Sundhedsstyrelsen har i sine vurderinger af de fleste af de bivirkninger, der er alvorlige, afvist en sammenhæng med vaccinen.«

Hun uddyber, i kølvandet på at der ifølge Berlingske i første kvartal af 2015 er blevet indberettet 77 mulige HPV-bivirkninger - heraf 41 alvorlige, at Sundhedsstyrelsen ikke har taget de mange indberetninger alvorligt, siden vaccinen i 2009 er blevet givet til piger i 12-års-alderen som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram.

»Vi har hele tiden fået udmeldinger om, at fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne, og man har hele tiden været ude og sige, at man ikke ville sætte vaccinen på standby,« siger Else Jensen, som kalder det »et skridt på vejen«, at Sundhedsstyrelsen har startet et nyt projekt, men som dog finder det utilstrækkeligt, at det kun er en børnelæge, som skal undersøge indberetningerne:

»Det er godt, at det er en læge med klinisk erfaring, men det her er så kompliceret, at man ikke kan lave et projekt med kun én læge. Der er behov for en tværgruppe.«

Ifølge foreningsformanden bør vaccinen sættes på standby, indtil Sundhedsstyrelsen ved mere om de mulige bivirkninger.

»Så ville man vise befolkningen respekt, og det vil øge tilliden til Sundhedsstyrelsen,« pointerer Else Jensen.