Fordømmelse af mandefrit møde

Både DF og SF er rørende enige om at kritisere en folkeskole i København, der har besluttet sig for at holde et debatmøde om mobning på skolen i dag, hvor fædrene ikke er velkomne.

Det er næsten symbolsk, at dagens »mødremøde« på Holbergskolen i Københavns Nordvestkvarter handler om mobning. For det er usædvanlig hårde ord, der regner ned over skoleleder Søren Ellesøe fra begge sider af folketingssalen. Hverken SF eller Dansk Folkeparti nøjes med at udtale sig i let drillende vendinger om Søren Ellesøes beslutning om, at holde et møde om mobning på skolen i aften, hvor kun elevernes mødre må deltage. Fædrene har ikke kunnet tilmelde sig.

Det skyldes ifølge skolelederen, at der er muslimske mænd, som ikke ønsker, at deres kone skal være i rum med fremmede mænd. Og da det er en vigtig sag at få indvandrermødrene engageret i børnenes skolegang, har det været et »nødvendigt« hensyn ikke at lade fædrene til skolens elever fra børnehave til 9. klasse komme med til dagens møde, mener skolelederen.

SFs formand, Villy Søvndal, kalder skoleledelsens beslutning om et kønsopdelt møde for »totalt uacceptabelt«.

»Det er en fuldstændig tosset beslutning. Vi skal ikke ofre ligestillingen og fædrenes ret til at deltage i deres børns skoleliv af hensyn til nogle forstokkede, religiøse opfattelser,« siger Søvndal og tilføjer, at folkeskolen ikke skal fremme og legitimere reaktionære kønsroller om, at børns trivsel alene er kvindens ansvar.

Urimeligt for enlige fædre

DFs ligestillingsordfører Pia Adelsteen mener, at skolen ligger under for en middelalderlig opfattelse af et kvindesyn, der slet ikke hører til i nutidens Danmark:

»Skolen sender et signal om, at det er helt o.k., at de muslimske mænd har den holdning, at kvinder og mænd skal være adskilt.«

Pia Adelsteen fremdrager desuden det aspekt, at der kan være enlige fædre, som har et barn på Holbergsskolen:

»Det er da helt urimeligt, at en enlig far ikke må deltage i et møde på sit barns skole,« siger hun.

DF vil nu forfølge sagen med henblik på at få undervisningsminister Bertel Haarder (V) til at skride ind over for skolelederen og få aftenens møde åbnet for begge køn. Det vil Haarder dog ikke.

»Jeg er ikke overskoleleder og vil ikke blande mig i, hvordan skolelederne får fat i elevernes forældre,« siger Bertel Haarder, der ellers har alt andet end klapsalver til overs for mødet uden mænd.

»Den skoleleder bør tage fat i de fædre ved først kommende lejlighed, give dem en ordentlig skideballe og sige, at det her er Danmark: Her kan man komme til møde, selv om der er nogle med af det andet køn,« siger undervisningsministeren.

Respekt for beslutningen

Derimod er der fuld opbakning til skolelederen fra formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

»Hvis det er det, som skal til for at sikre, at eleverne får en tryg og god skoledag uden mobning, har jeg respekt for beslutningen,« siger han.

Lise Egholm, skoleleder på Rådmandsgades Skole, har ikke selv har indkaldt til møder på skolen om eksempelvis mobning, hvor kun det ene køn af forældrene var inviteret. Men hun har svært ved at se problemet ved Holbergskolens fædreløse møde.

»Det kan jeg ikke gå i koma over,« siger Lise Engholm og tilføjer, at hun og andre skoleledere - i modsætning til politikere - skal se sagen ud fra en praktisk virkelighed.

»Hvis man kan skabe gode netværk mellem mødrene, kan man komme langt. Målet er vel at begrænse mobningen, og der kan man gå mange veje.«

Deltag i debatten