Forbund: Et tilsyn om året er ikke nok

Dansk Socialrådgiverforening efterlyser flere uanmeldte besøg ved plejefamilier efter grov sag om vanrøgt i Vordingborg Kommune.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lyset af Mernsagen, hvor et plejeforældrepar er blevet tiltalt for vanrøgt og vold mod ni plejebørn, efterlyser formanden for Dansk Socialrådgiverforening flere tilsyn med plejefamilier.

Kommuner er i dag kun påkrævet at føre tilsyn med plejefamilier en gang om året. Det er slet ikke nok, mener Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening. Man kan nemlig, ifølge hende, ikke opfange faresignaler i stor nok grad, når familien kun bliver set efter i sømmene en gang om året.

- Det er lovpligtigt, at der bliver ført et årligt tilsyn med de familier, der tager sig af børn, som i forvejen har været udsat for et svigt i deres egen familie. Man kan godt diskutere, om et årligt tilsyn er nok, hvis denne slags svigt skal undgås, siger Bettina Post.

Hun mener, at besøgene skal være langt hyppigere, og at der skal være flere uanmeldte besøg, så familien ikke kan stille en facade op.

Ansvar i flere kommuner

Det er kommet frem i sagen, at Vordingborg Kommune tidligere har fjernet et barn fra familien. Og det undrer Bettina Post, at der ikke har været nogen form kommunikation med de andre anbringelseskommuner. Eller at Vordingborg Kommune ikke allerede på det tidspunkt opsagde samarbejdet med plejefamilien.

- Det forekommer mig meget mærkeligt, at kommunen ikke sørger for at kommunikere ud til de andre kommuner, at der er et problem i familien. Alternativt kan de tage godkendelsen fra dem noget før. Men det kunne godt tyde på, at Vordingborg Kommune har været nødt til at prioritere deres eget barn i denne sag, siger hun.

Men selvom det virker omstændigt, at ansvaret for de mange børn ligger i forskellige kommuner, mener Bettina Post ikke, at det er der, man skal sætte ind.

- Der er mange diskussioner i relation til både hvad handle- og betalingskommunen har af ansvar, når det drejer sig om et anbragt barn. Det er dog efter min mening, ikke der skoen trykker. Men det er tværtimod enormt vigtigt, at både socialrådgivere og tilsynsførende tør handle på deres mistanke om, at noget virker forkert, og som jeg nævnte før, måske komme på flere uanmeldte besøg, siger hun.

Kommunalt ansvar

Bettina Post peger også på, at socialrådgivere er under et stort arbejdspres. Men hun er dog ikke i tvivl om, hvor det endelige ansvar ligger.

- Det er simpelthen så vigtigt, at vi tager hånd om de anbragte børn. Det er i forvejen børn, som har været udsat for et svigt i deres liv, og det er i sidste ende kommunens ansvar, at de ikke bliver udsat for et dobbeltsvigt, siger hun.

INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta