Forbud mod nepotisme i institutioner

Nepotisme-sag i børnehave får Københavns Kommune til at forbyde familieansættelser.

Foto: Marianne Kjær

Københavns Kommune indfører nye skrappe regler for at undgå nepotisme, efter at den har opdaget en række sager med for tætte familierelationer mellem ledelse og ansatte i daginstitutioner.

Det er konsekvensen af en sag fra en børnehave i Valby, hvor to ledere ansatte deres egne børn uden at slå stillingerne op. De to ledere er siden blevet afskediget. Berlingske afslørede sagen i juni, og i en frisk redegørelse har Børne- og Ungdomsforvaltningen i København opdaget i alt 18 sager med tætte familiemæssige relationer på arbejdspladsen.

De nye regler betyder, at det for ledere i Københavns daginstitutioner og skoler fremover vil være forbudt at have ægtefæller, kærester, registrerede partnere, egne børn, bonusbørn, familiemedlemmers børn eller egne søskende ansat under sig. Hvis kommunen opdager sådanne familieansættelser, risikerer lederen at blive bortvist. Eller kommunen kan flytte familiemedlemmet til en anden arbejdsplads.

»Det er ikke noget kæmpe problem, for ud af vores flere hundrede institutioner er det 18 institutioner, hvor der har været familiære relationer. Men bare ét tilfælde er for mange,« siger børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S).

Se også: Guide: Her er de bedste og de værste daginstitutioner (19 kr.)

Hvorfor har I ikke forbudt det her noget før?

»Det burde vi måske have gjort. Men det kræver, at man bliver opmærksom på et problem, før man kan skride ind over for det,« siger Anne Vang, der bekræfter, at enkelte af de 18 sager har betydet fyringer.

Hos den københavnske pædagogfagforening, LFS, er der skuffelse over redegørelsen.

»Det er en tynd kop te. Vi har krævet, at man skulle finkæmme området, men det fremgår ingen steder, om man har kulegravet området og forsøgt at give et sandfærdigt billede af omfanget af problematiske familieansættelser,« siger Jan Hoby, næstformand i LFS.

De nye regler indskærper ting, som de kommunale ledere burde vide i forvejen, påpeger Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

»Men man sender et signal til omverdenen om, at man strammer op.«

Se også: Guide: Sådan ved du om dit barn trives i daginstitutionen (12 kr.)