Forbrugerrådet kræver frit kanalvalg på TV

Tre ud af fire danskere betaler for flere TV-kanaler, end de ser. Forbrugerrådet Tænk skyder skylden på TV-pakkerne og foreslår, at frit kanalvalg bliver lovpligtigt.

Hvis du vil se landskamp på Kanal 5, skal du også betale for Kanal 4, BBC World og norsk TV2. TV-kanalerne sælges som regel i pakker, og det betyder, at kunderne betaler for TV, som de aldrig ser.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en undersøgelse blandt 977 danskere, hvor tre ud af fire svarer, at de betaler for flere kanaler, end de har brug for. Det skyldes ifølge formand Anja Philip den pakkestruktur, som dominerer TV-markedet.

»Hvis der er en bestemt kanal, vi gerne vil have, kan vi ikke undgå samtidig at få stoppet andre TV-kanaler ned i halsen. Enten skal vi tage en grundpakke med flere kommercielle kanaler i eller købe nogle ekstra kanaler, som vi egentlig ikke er interesseret i. Det betyder, at vi er rigtig mange danskere, som bruger mange flere penge på TV-kanaler, end vi har lyst til,« siger hun.

Anja Philip er klar over, at flere udbydere hævder, at der er frit kanalvalg hos dem. Men det fungerer ikke i virkeligheden.

»Hvis man kigger dem nøje efter, kræver de, at man enten har en basispakke med en række kommercielle kanaler, før man kan vælge frit blandt resten, eller også siger de, at det kun er nogle udvalgte kanaler, som man kan vælge frit imellem,« påpeger hun.

Hvis det står til Forbrugerrådet Tænk, skal frit kanalvalg være en ret for alle forbrugere. Rådet foreslår politikerne at skrive det ind i loven.

»Når nu markedet ikke selv kan finde ud af at give os det, skal det være lovpligtigt, at vi skal kunne købe et basisabonnement helt uden kommercielle kanaler, hvis vi har den lyst, og så skal vi ovenpå kunne vælge frit mellem de kommercielle kanaler og plukke lige præcis dem, vi gerne vil have,« siger Anja Philip.