Forbrugerne mindre optimistiske

Danske forbrugere ser slet ikke længere så lyst på fremtiden. Optimismen er faldende. Økonomer mener, det skyldes opbremsningen på boligmarkedet.

Danske forbrugere har mistet meget af optimismen, når det gælder den økonomiske formåen. Forbrugertilliden faldt fra juli til august til 5,3, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste niveau siden marts 2005. Familierne ser mindre positivt på vurderingen af deres økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden.

Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, mener, at en del af årsagen til den negative udvikling er situationen på boligmarkedet og de stigende renter, men også den seneste tids finansielle uro og faldende aktiekurser har formentlig haft en finger med i spillet.

- Med en stigende aktiekultur også hos private aktører, har udviklingen i aktiekurserne således formentlig fået en større indflydelse på stemningen i husholdningerne. Trods den lidt lavere forbrugertillid er det dog fortsat vores holdning at man ikke skal frygte for et kollaps i privatforbruget, fremhæver han.

/ritzau/