Forældres hårde liv gør børnene kriminelle

Hvis mor drikker, og far er i fængsel, er der stor risiko for, at barnet begår ungdomskriminalitet. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Børn af forældre, der ingen uddannelse har, drikker for meget eller har pletter på straffeattesten, har større risiko for at blive kriminelle. Det viser en undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har lavet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn af forældre, der ingen uddannelse har, drikker for meget eller har pletter på straffeattesten, har større risiko for at blive kriminelle. Det viser en undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har lavet.

SFI har fulgt 3.000 børn fra årgang 1995 og spurgt de 20 procent, der var de mest udsatte som syvårige, om de havde begået ungdomskriminalitet, da de fyldte 15 år.

Den udsatte femtedel omfatter børn, som ofte er drenge, der ikke har nogen venner, og hvis forældre har en lav uddannelse samt et alkoholmisbrug. SFIs undersøgelse viser, at hver femte af dem begår kriminalitet i løbet af deres 15 første leveår.

»Vores undersøgelse viser, at risikofaktorer, som at mor har et alkoholproblem, at far har en dom, eller at forældrenes uddannelsesniveau er lavt, når børnene er syv år, medfører en øget risiko for, at barnet begår kriminalitet i ungdomslivet,« fortæller forskningsassistent Stine Vernstrøm Østergaard fra SFI.

Hun oplyser, at butikstyveri er den mest udbredte forbrydelse blandt de unge.

Undersøgelsen peger på, at det er mere sandsynligt, at de unge kan finde på at stjæle varer hos købmanden, hvis de i høj grad lever deres sociale liv uden for hjemmets fire vægge.

»Hvis man opsøger venskaber uden for hjemmet, kan det dække over, at børnene ikke synes, det er rart at være derhjemme, og når børnene ofte er ude sammen med venner eller er isolerede, har de en øget risiko for at begå ungdomskriminalitet,« siger Stine Vernstrøm Østergaard.

Hun påpeger, at langt de fleste udsatte unge dog ikke bliver kriminelle, og fremhæver en række ting, som får de unge til at holde sig på dydens smalle sti.

»Selvom barnet har været tidligt udsat eller befinder sig i højrisikogruppen, så er det langt de fleste af dem, der ikke begår kriminalitet. Det kan hænge sammen med, at børnene er glade for deres liv på trods af den modstand, de møder. Det overskud kan hjælpe barnet til at overkomme vanskeligheder,« siger Stine Vernstrøm Østergaard.