Forældres engagement daler med årene

En undersøgelse fra Børns Vilkår peger på, at der er en tæt sammenhæng mellem forældrenes engagement og børnenes trivsel.

Jonathan Fischer Hüttel , som går i 9. klasse på Hellerup Skole om, hvordan han har oplevet sine forældres engagement gennem hans skoletid: »Det er vigtigt, at forældre kan tale sammen - især i forhold til konflikter i klassen. Da jeg begyndte i skole, var mine forældre meget engagerede - det var jo noget helt nyt. Vi havde en masse arrangementer, hvor vi spiste sammen. Det har vi ikke rigtig længere. Men hvis jeg skal være ærlig, så vil jeg heller ikke. Jo ældre man bliver, jo mere har man også selv lyst til at klare det.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de første skoleår har forældre fuld opmærksomhed på barnets skoledag, så der bliver arrangeret fødselsdage, legeaftaler og juleklip. Men som årene går, og børnene bliver ældre, falder forældrenes engagement.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børns Vilkår og TrygFonden.

64 procent af de adspurgte forældre til børn i 8. til 9. klasse angiver, at der tidligere var større forældreengagement.

»Det er rigtig vigtigt, at forældre bliver ved med at engagere sig i børnenes trivsel hele vejen op gennem skolesystemet. Som forældre er vi afgørende i forhold til at være gode rollemodeller, og vi skal vise, hvordan man samarbejder med andre forældre og være lyttende i forhold til det, børnene fortæller. Det er forældrene, der skal understøtte det gode kammeratskab,« forklarer Helle Tilburg Johnsen, der er vicedirektør i Børns Vilkår.

Hun mener, at forældres engagament er lige så vigtigt i 8. klasse, som det er i 0. klasse, for selv om børnene er blevet mere selvstændige, har de stadig brug for at blive klædt på til at kunne agere i konflikter.

Børns trivsel daler med alderen

Ligesom forældreengagementet daler også børnenes trivsel i løbet af skoletiden. Skolebørnsundersøgelsen fra 2014 viser, at trivslen er størst i indskolingen. Børns Vilkår peger på, at der er en tæt sammenhæng mellem trivsel og forældrenes engagement.

»Det er de voksnes ansvar, at børnene trives. Det er lettere at forebygge mobning med fokus på god trivsel i klassen både blandt børn og voksne. Derfor er forældreengagement så vigtigt, så man kan tale sammen om, hvordan man skal sørge for, at alle børn trives i klassen,« fortæller Helle Tilburg Johnsen.

Et højt forældreengagement er dog ikke nødvendigvis så lige til for alle forældre. Ifølge Maria Ørskov Akselvoll, ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet i netop forældreinvolvering i skolen oplever nogle forældre det som en betydelig arbejdsopgave at engagere sig meget i børnenes skolegang.

»For nogle forældre passer kravene om forældreinvolvering med deres idealer og hverdagsliv. For andre forældre er det svært at leve op til, og de ender måske med ikke at møde op til arrangementer. På den måde kan mere forældreinvolvering i klasserne føre til øget ulighed blandt forældre og børn, og det hjælper nok ikke på alle børns trivsel,« forklarer Maria Ørskov Akselvoll.

Børns Vilkår lægger vægt på, at man husker på, at forældre er forskellige og magter forskellige opgaver.

»Det afgørende er, at forældre bidrager til trivslen. Det handler ikke om at bidrage med mest eller gøre det flest gange. Det handler om, at man er interesseret i klassens trivsel og vil byde ind,« siger Helle Tilburg Johnsen.

Af undersøgelsen om forældreengagement fremgår det, at forældre ikke har tilstrækkelig viden om deres rolle i forhold til børnenes trivsel, og at mange ikke ved, hvordan de skal sikre, at barnet trives. 59 procent af de adspurgte forældre efterspørger viden om, hvordan de skal skabe trivsel for barnet.

Børns Vilkår og TrygFonden lancerer i dag kampagnen #DeVoksnesAnsvar, som skal give forældre en hjælpende hånd med at sikre børns trivsel og forebygge mobning.

»Vi har opstillet nogle råd på vores hjemmeside, som forældre kan anvende. Men det kan også være ved at sætte forældresamarbejde på dagsordenen til forældremøder, så man sikrer, at man er fælles om at få klassen til at trives,« siger Helle Tilburg Johnsen.