Forældrekøb kræves kulegravet

Flere politiske partier mener, at skattefordelene ved de såkaldte forældrekøb skævvrider boligmarkedet, banker lejlighedspriserne i vejret og giver for store skattefordele. De kræver derfor forældrekøbene kulegravet og varsler et opgør med skattereglerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en sommer, hvor antallet af forældrekøb ventes at sætte ny rekord, varsler både regerings- og oppositionspartier på Christiansborg et opgør med forældrekøbsordningens skattefordele og stiller krav om en kulegravning af området.

Tidligere boligminister Jytte Andersen (S) mener, at forældrekøbsordningen skævvrider boligmarkedet og favoriserer de forældre, der har råd til at købe lejligheder til deres børn.

»Regeringen bør iværksætte en kulegravning af forældrekøbene og se kritisk på rimeligheden i forældrekøbsordningen og de gevinster, som man får ud af den. At forældre vil hjælpe deres børn med en lejlighed har jeg intet imod, men det kan ikke være rimeligt, at man via skattespekulation kan erhverve sig så store gevinster, som det er tilfældet i dag,« siger Jytte Andersen.

SFs bolig- og skatteordfører Morten Homann kræver ordningen fjernet.

»Jeg støtter forslaget om en kulegravning, og i bund og grund bør de skattemæssige fordele ved forældrekøb helt fjernes. Vi kan og vil ikke forbyde folk at leje ud til deres børn, men det er urimeligt, at der er en skattefordel ved det, og statens udgifter dertil burde hellere bruges på nye boliger.«

De Radikales Poul Erik Christensen mener, at hele boligområdets skattemæssige fordele burde tages op til kritisk revision.

Det vides ikke præcist, hvor mange forældre, der lejer ud til deres børn via forældrekøbsordningen, men Skatteministeriet skyder på omkring 10.000. Forældrene, der køber en lejlighed og lejer den ud til deres børn, får en række fradragsmæssige fordele, men beskattes af avancen, hvis de sælger lejligheden igen. Dog kan de sælge videre til barnet for op til 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering. Barnet kan så sælge lejligheden og score en skattefri gevinst. Særligt den rabatordning falder politikerne for brystet, også i den borgerlige lejr.

»Vi kan ikke have, at forældrene sælger videre til deres børn til billigere penge for at børnene så to dage senere kan score en skattefri gevinst ved at sælge til den fulde værdi. Man bør derfor afskaffe de 15 procents rabat og sikre, at salget mellem forældre og barn sker til markedspris. Man kunne f.eks. stille som krav, at en uafhængig mælger dokumenterer, at salget sker til markedspriserne,« siger Jakob Axel Nielsen, boligordfører for de Konservative.

Dansk Folkeparti er tilfredse med forældreordningen, som den er, og afviser et indgreb. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres skatteminister Kristian Jensen.

Landets ejendomsmæglere melder i øjeblikket om rekordhøj efterspørgsel på to- og treværelses lejligheder i de store studiebyer, og frem til studiestart i september forventes danske forældre at bruge et sted mellem fem og seks mia. kr. på lejligheder til deres børn. www.skat.dk

Se skattereglerne for forældrekøb, søg efter »forældrekøb«.