Forældreformand frygter for de mindstes behov i børnehaven

Det bekymrer forældreforeningens formand, at flere kommuner sender børn i børnehave, inden de er fyldt tre år.

Læs mere
Fold sammen

Vuggestuebørn har brug for hjælp til at trække flyverdragten på, hjælp til at spise rugbrødsmaden og til at få skiftet ble.

Formanden for forældreforeningen Fola, Louise Gjervig Lehn, er derfor bekymret over, at 46 ud af 98 danske kommuner sender børn fra vuggestue eller dagpleje over i børnehave, inden de er fyldt tre år.

Det viser som en kommunerundspørge fra Bureau 2000, som Fagbladet FOA omtaler.

- Børn i den alder har nogle helt basale behov, som de har brug for voksenkontakt til. At de kommer tidligere i børnehave, gør jo ikke, at de bliver tidligere klar, siger hun.

- Derfor har vi brug for, at kommunerne i stedet for at rangere efter en alder i samspil med pædagogerne og forældre kigger på, hvad der er vigtigt for barnet.

Når de mindste børn rykker tidligere fra vuggestue til børnehave, vil det betyde, at den ældre gruppe børn, bliver pålagt selvhjulpenhed, frygter Fola-formanden.

- Det er jo naturligt, at pædagogerne går til hånde, der hvor der er mest behov. Det gør vi jo alle sammen i en belastet hverdag. Udfordringen vil være, at vi kommer til at stille for store krav til de ældste, siger hun.

- Det er jo den lille, der bare ikke kan gå selv endnu, man har på armen, og ligesom du og jeg, så har man kun to arme. Der er jo begrænsede muligheder.

Louise Gjervig Lehn har dog fuld tillid til, at man ikke stiller større krav til børnene, end de er modne til.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der ikke er nogen blandt det faglige personale, der ønsker at komme til at påvirke vores børn negativt, men i en eller anden grad, kan vi jo ikke undgå at bekymre os om, at det alligevel sker.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) anerkender at den tidlige indsats er vigtig. Men samtidig har hun tillid til, at kommunerne selv står for at løfte opgaven.

- Ude i kommunerne har de også fokus på den tidlige indsats, og jeg forventer, at kommunerne sikrer, at der er et ordentligt miljø for børnene, skriver Mai Mercado i et skriftligt svar til Fagbladet FOA.

/ritzau/