Forældreforening kalder etnisk opdeling for drastisk

Det er fornuftigt af Ejerslykkeskolen i Odense at trække forslaget om etnisk adskilte skoleklasser tilbage, mener Landsorganisationen for forældre i folkeskolen.

Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først ville Ejerslykkeskolen i Odense oprette klasser efter etnicitet og fik Odense Byråd til at drøfte en ansøgning om en sådan model tirsdag aften. Onsdag trak skolen, hvis skoleleder havde udtalt sig negativt om en gruppe muslimske elever, forslaget tilbage. Et fornuftigt træk, vurderer Benedikte Ask Skotte, formand for Landsorganisationen for forældre i folkeskolen.

- Der er mange væsentlige elementer ved folkeskolen, der bliver sat i spil ved en sådan adskillelse, og jeg kunne forestille mig, at Ejerslykkeskolen netop på den baggrund har revurderet forslaget, som efter min mening var et drastisk træk, siger Benedikte Ask Skotte, formand for Landsorganisationen for forældre i folkeskolen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Forslaget ville have været svært at gennemføre uden at gå på kompromis med folkeskolens fællesskab, uddyber hun:

- Overordnet er det vigtigt, at folkeskolen afspejler vores samfund og er inkluderende. Det er sådan, vi har valgt, det skal være. Derfor er der mange forskellige mennesker i folkeskolen, som vi skal arbejde med, og når man adskiller efter etnicitet, kan man blandt andet frygte, at man får ekskluderet nogle elever. Samtidig skal man tage hensyn til det, man kalder for klassekammerateffekten, hvor vi ved, at elever, der tænker en smule anderledes og måske stiller nogle andre spørgsmål, kan gavne en klasse.

Anders Balle, formand for Skolelederforeningen, mener, at det skal være op til enkelte skolebestyrelse at finde den bedste løsning for netop deres skole. Men også han er skeptisk omkring opdeling efter etnisk oprindelse.

- Hvad angår problematikken på Ejerslykkeskolen er det mit indtryk, at det primært handler om sociale problemer og dårlig opdragelse og ikke om, hvorvidt man er sorthåret eller hvidhåret. Principielt er jeg modstander af at lave etnisk adskillelse, fordi folkeskolen skal afspejle det samfund, vi lever i. Jeg ved, at det kan være svært at rumme alle i visse tilfælde, men så må vi tage den derfra, siger han.

Anders Balle fastslår, at han har det fint med, at der bliver eksperimenteret med nogle forskellige modeller i skolerne.

- Det skal være op til den enkelte skolebestyrelse at finde den bedste løsning, siger han.

Forslaget om at oprette klasser efter etnicitet er en udløber af en episode i begyndelsen af oktober, hvor skolens leder angiveligt skulle have sagt »jeg er så skidetræt af jer muslimer, der ødelægger undervisningen« til en gruppe elever. Det blev anmeldt som racisme af en forælder, og skolelederen har efterfølgende fået en påtale af Odense Kommunes skolechef.

I en kortfattet meddelelse til DR Nyheder fortæller Ejerslykkeskolens souschef, at man blot ville have forslaget om etnisk opdelte klasser diskuteret politisk, men at man nu trækker det tilbage.