Forældre: Vores børn skal - desværre - kende konsekvensen ved hævnporno

Børn ned til 10-12 år skal undervises om emnet med undervisningsmateriale fra Sex & Samfund. Formanden for Skole og Forældre er meget positiv.

Emma Holten til Berlingske Indland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nye undervisningsmateriale til folkeskolebørn, der skal advare om deling af nøgenbilleder på sociale medier, er som skræddersyet til de udfordringer, som børn og unge står over for i dagens Danmark. Desværre.

Sådan siger Mette With Hagensen, der er formand for Skole og Forældre, efter foreningen Sex & Samfund har meddelt, at man er i gang med at udforme nyt undervisningsmateriale om emnet, fordi flere skolelærere efterlyser redskaber til at italesætte usikkerheden ved at dele intime billeder med andre.

»Det er rigtig fint, at der bliver taget hånd om det med nyt undervisningsmateriale, for vi kan se, at mange unge mennesker ikke tænker over konsekvensen ved, hvad de deler på nettet. Skolen skal undervise i seksualvejledning, og det er vigtigt, at undervisningsmaterialet er aktuelt, hvilket man desværre i høj grad må sige, at deling af nøgenbilleder er,« siger Mette With Hagensen.

Flere skoler oplyser til Berlingske, at de har oplevet op til ti episoder med elever, der har fået delt deres nøgenbilleder. Det kan føre til mobning, skoleflytning og andre uheldige konsekvenser for eleverne.

Der findes allerede materiale fra Sex & Samfund om problemet, men Mette With Hagensen mener, det er en god idé at udvide fokus på området og få emnet bragt op i de helt små klasser.

»Børn helt ned til 10-12 år sender nøgenbilleder rundt på nettet, så det er et element, der skal med i undervisningen meget tidligt. Vi skal have fortalt børnene, at det, de lægger på nettet, aldrig forsvinder, og det skal fylde en god del af seksualundervisningen, fordi det desværre er et aktuelt emne, og vi skal have lært børnene, hvordan de skal agere, når de får et forhold til deres krop og nøgenhed,« siger Mette With Hagensen, der erkender, at lærerne måske ikke med det første kan stoppe elever, der deler udfordrende billeder, men det skal derimod blive almen viden for de unge, hvad konsekvenserne er.

»Jeg håber da, det er et problem, man kan komme til livs. Det vigtige er forebyggelse, for når man først har trykket på send, så forsvinder billederne ikke igen. Men jeg synes også, man skal huske at undervise i, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man har sendt billederne af sted,« siger Mette With Hagensen.

Udviklingen af det nye materiale fra Sex & Samfund er lige sat i gang, men i begyndelsen af december kan landets skolelærere hente hjælp, når materialet udkommer.