Forældre vil oprette 39 nye friskoler

Interessen for at oprette nye friskoler er stor. Men langt fra alle bliver til noget.

Dicte Tove Nielsen begyndte i 0. klasse på Druestrup Friskole i Tureby på Stevns torsdag den 11. august. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Interessen for at oprette nye friskoler er fortsat stor. 39 friskoler er anmeldt til Undervisningsministeriet til start i skoleåret 2012, men sandsynligvis er det kun under halvdelen af de anmeldte skoler, der reelt bliver til noget.

- Der vil nok være 10-15 af dem, der når målstregen til august næste år, siger Ebbe Liliendal, der er formand for Dansk Friskoleforening.

Foreningen dækker langt hovedparten af de såkaldte ”protestskoler”, der opstår, fordi forældrene ikke vil finde sig i, at kommunen lukker den lokale folkeskole. Men det lykkes ikke altid forældrene at få startet en ny skole. Opbakningen kan svigte, eller det kan være svært at finde en skolebygning.

- Vi har set kommuner, der på forskellig vis har forsøgt at spænde ben for en ny friskole, så man ikke har kunnet finde et egnet sted til skolen, siger Ebbe Liliendal.

Sidste år blev der anmeldt rekordmange friskoler, langt hovedparten som følge af skolelukninger. Men i august, da de mange nye friskoler skulle åbne, viste det sig, at kun cirka 20 af de 65 anmeldte skoler, var blevet til noget.

- Nogle kommuner valgte at beholde folkeskolen, fordi forældrene havde anmeldt en friskole i tilfælde af en skolelukning, og så lukkede kommunen i stedet en anden folkeskole, hvor der ikke var anmeldt en friskole, siger Ebbe Liliendal.

Folketinget har de senere år skærpet reglerne for oprettelse af friskoler for at gøre det sværere for forældrene at oprette protestskoler og gøre det lettere for kommunerne at tilrettelægge en optimal skolestruktur uden for mange små skoler. Det indebærer, at nye friskoler kun får tilskud, hvis forældrene har indbetalt 20.000 kroner til Undervisningsministeriet i august året før skolestart og yderligere 10.000 kroner i februar før skolestart. Det er penge, som forældrene ikke får igen, hvis det viser sig, at den ny friskole alligevel ikke bliver til noget.

Tallene fra Undervisningsministeriet viser dog, at der fortsat er stor interesse for at oprette friskoler, hvis kommunerne lukker lokale folkeskoler. Protestskolerne bliver ofte beskyldt for at have en kort levetid, men ifølge en opgørelse fra Dansk Friskoleforening er det ikke sandt. Siden 1990 er der startet 89 friskoler på baggrund af en lukket folkeskole, men kun de ti er lukket igen.