Forældre til veganerbabyer vil have kostråd fra det offentlige - Sundhedsstyrelsen nægter

Forældre til veganerspædbørn vil have vejledning i, hvordan de bedst muligt ernærer deres barn. Nej siger Sundhedsstyrelsen, vi kan ikke vejlede nogen i noget, som vi ikke anbefaler.

-Arkiv (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere vælger at leve af en kost uden æg, mælk og kød. Mange ønsker heller ikke, at deres babyer skal indtage smør eller komælk.

Men i Dansk Vegetarisk Forening er man frustrerede over, at myndighederne ikke vil hjælpe forældre til at finde ud af, hvordan deres spædbørn bedst muligt får den rette kost uden komælk.

Foreningen har startet en underskriftindsamling for at lægge pres på Sundhedsstyrelsen for at  få anerkendt, at man godt kan være veganer som spæd.

»Vi kan se, at der er mange forældre, der ønsker, at deres børn skal vokse op som veganere, og de har brug for støtte ligesom andre grupper i samfundet. Vi vil have, at Sundhedsstyrelsen skal forholde sig til problematikken på en lidt mere proaktiv måde, i stedet for bare at afvise at et spædbarn kan leve vegansk, når nu mange spædbørn faktisk lever vegansk,« siger formand for Dansk Vegetarisk Forening, Jacob Kaa Andersen.

Spædbørn har brug for masser af næring at vokse af.  Når de er helt små, kan både veganerbabyer, vegetarbabyer og andre babyer leve af deres mors modermælk, men når barnet bliver lidt større, skal det så småt introduceres for grød, mos og vælling.

Mange forældre er i tvivl om, hvordan de bedst sikrer, at barnet får den rette ernæring, og derfor vejleder Sundhedsstyrelsen forældre i f.eks materialet »Mad til små – Fra mælk til familiens mad«, hvor det bliver fortalt, hvad det lille barn skal spise, »så det fungerer bedst muligt«.

Men hvis babyen på grund af forældrenes etiske eller sundhedsmæssige overbevisning er veganer, er der ikke meget hjælp at hente hos Sundhedsstyrelsen.

»Vi anbefaler ikke veganer-kost til børn under to år, og vi kan ikke på den ene side sige, at vi ikke anbefaler det og så alligevel vejlede folk i det. Det vil ikke være troværdigt. De forældre som vælger at lade deres spædbørn være veganere på trods af, at myndighederne ikke anbefaler det, må tage ansvar for det. Vi kan ikke laver anbefalinger om noget, som vi ikke anbefaler.« siger Annette Poulsen, sundhedsplejerske og ansvarlig for Sundhedsstyrelsens kostanbefalinger til børn under to år.

Styrelsen skriver kort i vejledningsmaterialet om vegansk kost, at »maden ofte har et lavt indhold af energi og samtidig fylder meget på tallerkenen. Spædbørn kan have svært ved at spise så store mængder mad, at de får tilstrækkelig energi fra vegankosten.«

Medierne har tidligere bragt udenlandske historier om veganerbabyer, der er blevet tvangsfjernet fra sine forældre på grund af underernæring, og studier viser ifølge Sundhedsstyrelsen, at vegansk kost kan hæmme væksten hos spædbørn. Der er også mange veganske spædbørn, der vokser fint, og hvor forældrene er opmærksomme på at give dem de nødvendige tilskud. Alligevel vil Sundhedsstyrelsen ikke vejlede veganerforældre i, hvordan de sikrer, at deres børn bedst muligt får en start på tilværelsen med vegansk kost.

»Det er meget kompliceret at vejlede om veganerkost til børn, og det er ikke en myndighedsopgave at give så kompliceret og konkret vejledning, når vi ikke anbefaler det,« siger Annette Poulsen.