Forældre står bag flest børnedrab

Det er ikke fremmede, men forældrene selv, der står for de fleste mord begået mod børn, viser tal fra Rigspolitiet.

For nogle uger siden dræbte en familiefar sine to børn. Drengen blev både kvalt og stukket med en kniv. Pigen blev dræbt af knivstik. Kort forinden havde konen forladt manden.

Faren, der nu er blevet varetægtsfængslet, er ikke ene om at dræbe sine børn som følge af afmagt eller hævn. Den seneste opgørelse fra Rigspolitiet viser, at 30 børn er blevet dræbt af deres forældre fra 2002-2008. Der er sjældent andre end forældrene, der har et motiv til at dræbe børn, siger politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, Bent Isager.

»Vi ved, at jo yngre børnene er, jo større er sandsynligheden for, at forældrene er involveret i drabet. Børn har jo ikke ret mange naturlige fjender, som kan have et mordmotiv,« siger han.

Han understreger dog, at det jo ikke altid er sådan, og derfor skal politiet selvfølgelig være utroligt varsomt i forhold til forældrene.
Sandsynligheden for, at det er forældrene, der står bag de fleste af de i alt 21 mord begået mod børn fra 0-6 år fra 2002-2008, er derfor også stor.

»Det kan dreje sig om faren, der ikke kan få sit spædbarn til at falde til ro. Så udvikler afmagten sig til vold, som altså er livsfarligt for babyer, der dør af ruskeskader,« siger han.

Ligesom sagen om den seksmåneder gamle baby, der ifølge sigtelserne næsten blev tæsket ihjel af sin far for et par uger siden, da han skulle passe barnet i et par timer.

Depression kan føre til mord

Foruden voldssager mod babyer og mindre børn kan drabsmotivet også være voldsomme teenageoprør, som udvikler sig fra vold til drab, siger Bent Isager.
Men drabstallene kan også gemme andre dystre realiteter. For eksempel kan forældre, der bliver ramt af svære sindslidelser som en depression ifølge Lars Bjerggaard Pedersen, psykolog ved Retspsykiatrisk Ambulatorium, miste virkelighedsfornemmelsen i så høj grad, at deres børns liv kan komme i fare.

»De kan få den vrangforestilling, at børn faktisk har det bedre, hvis de ikke lever i en verden med dem som forældre,« siger han.

Netop forældrenes manglende realitetssans til at forestille sig, at tingene kan vende, eller at de kan få hjælp udefra, gør, at de er i fare for at handle overilet.

»Derfor kan de beslutte sig for at bedøve børnene og brænde sig selv inde sammen med børnene,« nævner Lars Bjerggaard Pedersen som en mordmetode.
Eller som historien om faren, der har dræbt begge børn, fordi konen har forladt ham. Her bliver børnene brugt som hævn mod konen.

»Verden skal se, hvor vred han er på hende, og hvor krænket han er. Hvordan kan han såre hende mest? Hvis han kan tage livet af hendes børn, og i den forstand bliver børnene mere en ejendom, som han kan bruge, end de bliver hans børn, som han elsker,« siger Lars Bjerggaard Pedersen.