Forældre skal nu have klar besked om HPV-vaccine

Ja, vaccine mod HPV er den rette vej at gå. Derfor vil forældre i København fremover møde en sundhedsplejerske, der vil fortælle om seksuel sundhed og HPV, på et forældremøde i sjette klasse.

I løbet af få år har langt flere danske piger i fællesskab med deres forældre belsuttet ikke at blive vaccineret mod HPV-virus. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune går nu til kamp mod HPV-virus, og den gør det ude på byens folkeskoler.

Et enstemmigt børne- og ungeudvalg har således besluttet at pålægge Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde et forslag til styrket indsats for seksuel sundhed.

I forslaget skal indgå, at »sundhedsplejen i København deltager på forældremøder i alle skoler i løbet af 6. klasse med særlig fokus på oplysning om seksuel sundhed, herunder HPV-vaccine«. Og at målet med indsatsen er »at sikre øget deltagelse i HPV-vaccination«.

Målet med forslaget er at sikre forældre lige adgang til viden om seksuel sundhed, og de - som det står i forslaget - »klare overordnede fordele ved deltagelse i HPV-vaccinen«. Dette skal ske i sjette klasse før børnenes seksuelle debut.

Pia Allerslev, børne- og ungeborgmester, bakker op om forslaget.

»Det er sundhedsplejerskens opgave at være der, hvor forældrene er. Jo mere saglig information, vi kan få præsenteret forældrene for, jo bedre. Her har vi som myndighed en stor og vigtig opgave her.«

Initiativet i København kommer efter flere års debat om HPV-vaccinen. I 2015 omtalte flere medier, hvordan flere HPV-vaccinerede kvinder blev syge af vaccinen. Og selv om læger ikke kan påvise en sammenhæng mellem vaccine og bivirkninger, får langt færre piger i dag vaccinen, der skal sikre, at de ikke får livmoderhalskræft.

Ifølge Allerslev er det afgørende, at den viden, som sundhedsplejerskerne kommer med, er baseret på fakta - også selv om flere forældre er mistroiske over for vaccinen.

»Det er vigtigt, at man kan stole på sundhedsplejerskernes information, men det betyder jo ikke, at man ikke også skal anerkende, at der er folk, der har andre oplevelser eller har hørt eller set noget. Men det er vigtigt, at de medarbejdere, der bliver sendt ud fra en offentlig myndighed, forholder sig til den kendte videnskabelige fakta, der ligger. Og det er, at der ingen beviselig sammenhæng er mellem vaccinen og de sygdomstilfælde, der er dukket op. Hvis man så vælger ikke at tro på det, eller mistænker myndighederne for en anden dagsorden, så er det frit for forældrene at beslutte, om deres børn skal have vaccinen eller ej,« siger Pia Allerslev.

Dorthe Pelle Nielsen er bestyrelsesmedlem i foreningen Skole og Forældre på vegne af Region Hovedstaden og til daglig formand for forældrebestyrelsen på Blågård Skole på Nørrebro. Hun tager også positivt imod tiltaget.

»Jeg er som udgangspunkt positivt indstillet over for al information, hvor kommunen tager ansvar for at give en neutral og kompetent information om et givent emne. Diskussionen om HPV-vaccinen på de sociale medier og i medierne generelt er kun en med til at forstærke behovet for at en styrket indsats i forhold til at højne det almene vidensniveau omkring vacciner og HPV-vaccinen især. Her har folkeskolen også et særligt ansvar, og jeg vil kun anbefale, at vi giver plads og rum for, for at kommunen kan hjælpe os med at opfylde den opgave,« siger hun.

Skarp debat om HPV

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at HPV-vaccinen gives til piger i 12-13 års alderen. Men mens én ud af to piger fra årgang 2002 er blevet HPV-vaccineret, gælder det blot én ud af fire piger fra årgang 2003. Ifølge Sundhedsstyrelsen rammes knap 400 kvinder i Danmark hvert år af livmoderhalskræft og omkring 100 dør årligt af sygdommen.

Kampen om HPV-vaccinen har indtaget et religiøst skær mellem forældre, der har tiltro til lægerne, og andre, der tror og stoler på de personer, der har oplevet bivirkninger. Frygten for bivirkningen er nærmest blevet større end frygten for selve sygdommen, som ph.d. Gitte Thybo Pihl sagde det til Berlingske.

Politiken har tidligere beskrevet, hvordan skoler i København har aflyst infoaftener om HPV på grund af skeptiske forældre. Men både sundhedsplejerskernes og sygeplejerskernes fagforbund har tidligere anbefalet det nye tiltag fra Københavns Kommune.

Dorthe Pelle Nielsen frygter ikke, at det nye forslag vil skabe gnidninger.

»Hvorvidt emnet kan opfattes som et kontroversielt partsindlæg, imødeser jeg med stor sindsro. På Blågård Skole bliver der truffet beslutninger på et bevidst og oplyst grundlag, og vi er ikke bekymrede for at bidrage til både uddannelse og almen dannelse, der presser grænserne lidt,« siger hun.