Forældre: Sænk prisen på at gå i fritidsklub

Folkeskolereformen har betydet, at færre børn går i fritidsklub efter skoletid. Det ærgrer forældreforening, der vil have kommunerne til at sænke prisen på tilbuddene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet længere mellem børnene i fritidstilbuddene landet over, og det er ærgerligt, mener Forældrenes Landsforening (Fola).

En undersøgelse fra pædagogernes fagforbund BUPL viser ifølge Politiken, at antallet af elever, der går i SFO eller fritidsklub efter skoletid, er faldet inden for det seneste år.

Helt konkret er antallet af elever fra 0. til 3. klasse, der går i fritidsinstitutioner, faldet 5,8 procent, mens faldet for de større børn er på hele 14,6 procent.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at vi kan se, at forældre er begyndt at fravælge SFOerne,« siger formand for Fola Dorthe Boe Danbjørg til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun mener, at fritidstilbuddene er vigtige, ikke mindst fordi de giver et socialt fællesskab for sårbare børn og børn, der ikke er så bogligt stærke.

»Børn går glip af noget meget værdifuldt, når de ikke er i fritidstilbud længere,« siger Dorthe Boe Danbjørg.

»Fritidstilbuddene har en stor værdi i forhold til at fremme kreativitet og venskaber. Og de børn, der ikke er bogligt stærke, har gavn af et tilbud, hvor der er fokus på andet end det skolemæssige,« tilføjer forældreformanden.

Hun mener, at det faldende antal børn i fritidsinstitutionerne hænger sammen med, at børnene med folkeskolereformen har fået en længere skoledag. Det betyder, at den tid, der er tilbage, når børnene skal i fritidsklub, er blevet mindre.

Men prisen for at have sit barn i fritidsklub er ikke faldet tilsvarende.

»Jeg tror, det hænger sammen med, at børnene har fået en længere skoledag, og at forældrene føler, de betaler en høj pris for et meget kort fritidstilbud,« siger Dorthe Boe Danbjørg.

Mange forældre oplever ifølge forældreformanden, at »de betaler mere for mindre«. Hun foreslår, at der lægges et loft over betalingen på samme måde, som det er et loft over forældrenes betaling til daginstitutioner.

»Politikerne bør lave et loft over forældrebetalingen ligesom på dagtilbudsområdet, hvor der er et maks på 25 procent. Det gør, at prisen ikke bare kan ryge i vejret, sådan som vi har set det med SFOerne,« siger Dorthe Boe Danbjørg.