Forældre på Gribskolen arrangerer selv kirkebesøg efter aflyst julegudstjeneste

Der er oprør blandt forældrene på Gribskolen efter skolebestyrelsens opbakning til beslutning om at aflyse julegudstjeneste for de mindste. Nu arrangerer forældre selv en tur for børnene til den lokale kirke.

Foto: Thorkild Amdi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gribskolens beslutning om at droppe de yngste klassers julegudstjeneste er blevet mødt af hård kritik. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har kaldt sin barndomsskoles beslutning »en ommer«, ligesom en lang række forældre og politikere er fortørnede over skolens beslutning. Men ved et møde i går aftes besluttede Skolebestyrelsen at bakke op om ledelsens beslutning om at droppe julegudstjenesten og i stedet lade de små optræde for hinanden.

»Skolebestyrelsen har tillid til, at skolens ledelse og medarbejdere træffer de beslutninger, der skaber størst mulig værdi for eleverne. Derfor bakker bestyrelsen op omkring skolens beslutning,« skriver Gribskolens skolebestyrelse i en pressemeddelelse.

Men den beslutning dækker over en stor utilfredshed under overfladen. Redaktøren på den lokale avis fortæller Berlingske, at der er »stor vrede og oprør blandt forældrene«. Det samme fortæller, Pernille Vainio, der har en datter i 2. klasse og selv er klassens kontaktperson og trivselsforældre. Hun fortæller, at skolebestyrelsens beslutning er truffet uden at have hørt skolens øvrige forældre via forældreintra eller ved at henvende sig til de enkelte klassers kontaktlærere.

»Skolebestyrelsen skal repræsentere forældrene, men forældrene til børn i indskolingen, som er dem der har fået aflyst deres julegudstjeneste, er så vidt jeg ved, slet ikke repræsenteret i forældrebestyrelsen og er ikke blevet hørt. De har ikke spurgt over forældreintra, og de har ikke kontaktet kontaktforældrene,« siger hun.

Hun vil henvende sig til skolens øvrige forældre via forældreintra, men hendes klare vurdering er, at der er udbredt vrede over beslutningen blandt forældrene i de berørte mindste klasse.

»Jeg kan tale for min egen datters klasse, og der synes forældrene, at det er en skandale,« siger Pernille Vainio hvis vurdering bakkes op af adskillige debatindlæg i lokale og sociale medier.

Berlingske har været i kontakt med formanden for skolebestyrelsen Charlotte Orland Pedersen, der holder fast i, at de i bestyrelsen har aftalt, at de ikke har yderligere kommentarer.

Synger julen ind

Pernille Vainio har nu selv taget initiativ til, at skolens yngste børn kan opleve en smule af den juletradition, som har været en del af skolen i mange år. Hun står bag Facebookgruppen »Bevar Gribskolen's julegudstjeneste« som har fået 178 medlemmer siden sin oprettelse. Her har de besluttet, at de i samlet flok vil følge de af børnene, der har lyst og tilladelse fra deres forældre over til den lokale Græsted Kirke på tirsdag, hvor de vil synge julen ind sammen.

Hun har svært ved at tage forklaringen alvorligt, om, at aflysningen skal beskytte ikke-protestantiske elever mod forkyndelse. Der har i årevis været en række kristne frikirker og trossamfund i Græsted, der kaldes »den hellige stad« i folkemunde, og Pernille Vainio vurderer, at der højst går 20 elever, der kan have muslimsk baggrund i indskolingen på Gribskolen i Græsted.

»Der går ikke flere end en enkelt lærer kunne passe, hvis de ikke måtte komme med til gudstjeneste,« siger hun og understreger, at hun selv ville synes det var spændende, hvis hendes egen datter fik lov til at opleve traditioner og kulturer i en muslimsk Moské.

Muslimske Muhamad Hamed, der har en datter på skolen og er meget aktiv i det muslimske lokalmiljø, har tidligere skrevet et åbent brev til skoleledelsen, hvor han afviser, at der skulle være behov for at tage særlige hensyn til skolens muslimske børn, tværtimod.

»Jeg mener at de fleste af os og vores børn eller de familier som jeg kender ingen problemer har med at tage i kirken som en del af skoleprogramet op til jul, idet dette er en dansk skoletradition, som vi har al respekt for. At dropper en gammel og vigtig tradition hjælper ikke vores børn, mht. Til deres tryghed og trivsel, tværtimod kan det føre til uønskede følsomhed over for vores børn og for os på mange forskellige måder, og det medfører at integrationsprocessen bliver endnu svære,« skriver Muhamad Hamed i sit åbne brev.