Forældre overser havebassinets farer

Kun tre ud af ti husstande med børn indhegner deres havebassiner, selvom bassinerne er blandt de hyppigste årsager til drukneulykker blandt børn mellem et og fire år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste forældre har respekt for havet, mens færre kender risikoen ved havebassiner. Bassinerne er blandt de hyppigste årsager til drukneulykker blandt børn mellem et og fire år, men syv ud af ti husstande med børn op til 14 år undlader at hegne deres havebassin ind. Det viser en undersøgelse fra Børneulykkesfonden.

- Der er rigtig mange forældre, der dekorerer de her bassiner med farverige planter og fisk, og det har altså en tiltrækning på små børn, siger kommunikationsansvarlig i Børneulykkesfonden Nini Andersen.

Børneulykkesfonden har også spurgt forældre med børn under fem år om deres opfattelse af de forskellige farer. Her nævner de fleste, at havet og turene til stranden kræver forsigtighed. Færre end hver tiende opfatter til gengæld havebassinet som en alvorlig fare for deres børn. Det kræver imidlertid ikke mange centimeter vand, før bassinerne bliver en risiko.

- Børn kan falde uheldigt, og når vi taler om de helt små børn, så har de ikke kræfter til selv at løfte hovedet, hvis de først ender i et havebassin, siger Nini Andersen.

Hun fortæller, at der trods alt er tale om relativt få dødsulykker. Alligevel opfordrer Børneulykkesfonden alle forældre til at tage risikoen alvorligt og hegne bassinerne ind eller fylde dem med sand, mens børnene er små.