Forældre orker ikke hjemsendelse af små børn: »Man risikerer at knække nakken på det her«

Forældreorganisation og en ekspert i medicin stiller sig kritiske over for en hjemsendelse af skolebørnene, som Epidemikommissionen ifølge flere medier har anbefalet politikerne.

Forældre får svært ved at passe deres arbejde, hvis de samtidig skal hjemmeskole deres børn, siger Forældrenes Landsorganisation (FOLA). Her ses Tagensbo Skole i Københavns Nordvestkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret kl. 19.56 med tilføjelse: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har efter publiceringen af denne artikel oplyst, at forældre, der er i arbejde eller er erhvervsdrivende, har mulighed for at få nødpasset deres børn. Den mulighed hilser FOLA-formand Signe Nielsen velkommen.

Det kan få store konsekvenser for landets forældre, hvis et flertal i Folketingets Epidemiudvalg bliver enige om at sende grundskoleeleverne på en tidlig juleferie.

Sådan lyder udmeldingen fra Forældrenes Landsorganisation (FOLA), der vender tommelfingeren nedad til en potentiel hjemsendelse af de mindste skolebørn:

»Det risikerer at ramme forældrene, hvis man hjemsender de små børn. For de små kan ikke sidde alene derhjemme, så det kræver tid og ressourcer fra forældrene, der samtidig har et arbejde, de skal passe,« siger formand for FOLA, Signe Nielsen.

Udmeldingen fra organisationen kommer, efter at Epidemikommissionen ifølge flere medier har anbefalet at lukke landets grundskoler og fritidsinstitutioner fra 15. december til og med 4. januar. Tiltaget skal begrænse smitten med den nye omikron-variant.

Folketingets partier skal tage stilling til anbefalingen i eftermiddag inden aftenens pressemøde kl. 18.30 i Statsministeriet. Såfremt partierne vælger at følge anbefalingen, vil det betyde, at visse børn skal hjemmeskoles i en uge. Det afhænger af, hvornår den enkelte skole går på ferie.

Formand for FOLA Signe Nielsen mener, at det lægger et »kæmpepres« på forældrene:

»Som forældre skal du både gennemføre en skole- og sfo-dag for børnene, og det betyder, at man igen skal være forældre på fuldtid. Så får de meget svært ved også at passe dit arbejde. Det hænger bare ikke sammen, for små børn passer jo ikke sig selv.«

Signe Nielsen peger yderligere på, at det ikke kun drejer sig om dagene fra 15. december og frem til juleferiens start, hvor forældre i så fald vil mangle et sted at få passet deres børn. Flere forældre er nemlig også afhængige af sfo’en i dagene op til jul:

»Forældrene risikerer at skulle bruge feriedage på det her, og dem har de måske allerede gjort brug af, hvis deres børn har været hjemsendt i løbet af efteråret. Så jeg synes, at man gør det svært for forældrene.«

Hænger ikke sammen

Formanden for FOLA siger desuden, at forældre landet over i forvejen har gennemgået en længere periode præget af nedlukning og hjemmeskoling. Derfor skal der være gode muligheder for nødpasning, hvis grundskoler og fritidsinstitutioner lukkes ned:

»Forældre skal have ret til at bruge den nødpasning med god samvittighed, for folks hverdag hænger bare ikke ordentligt sammen, når børnene er hjemme. Jeg har allerede haft fire-fem forældre i røret, der frygter at knække sammen med stress på grund af det her.«

Signe Nielsen mener, at det ville være en forkert beslutning at sende børn i 0.-4. Klasse hjem fra skole.

Men vi har betydelig smitte blandt små børn. Er det ikke et nødvendigt redskab at tage i brug?

»Jo, det er det nok. Men så burde staten kompensere forældrene og give dem en ekstra uges ferie. Man risikerer at knække nakken på det her.«

Henrik Nielsen, professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital, ser imidlertid en potentiel fordel i at lade dem blive i skole:

»Man tyndslider børnefamilierne, hvis man vælger at lukke skolerne igen, for børnene skal nok blive smittet. Det vil måske være en fordel, at barnet når at blive smittet inden juleaften og dermed ikke tager corona med hjem til bedsteforældrene«, siger han ifølge Ritzau.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) sagde kort inden aftenens pressemøde, at der er gode muligheder for at få passet sine børn, hvis man skal arbejde:

»Jeg vil gerne understrege, at for forældre, der er i arbejde eller er erhvervsdrivende, har man mulighed for at få nødpasset sin børn. Det har man også, hvis man arbejder hjemmefra.«

Den mulighed hilser formand for FOLA, Signe Nielsen velkommen.

Du kan læse mere om her, hvilke potentielle restriktioner der er på vej.