Forældre og pædagoger råber på flere medarbejdere

Der skal gøres noget ved normeringerne i landets daginstitutioner nu, lyder det fra både pædagoger og forældre. Politikerne ser forskelligt på minimumskrav.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen i de danske daginstitutioner er uacceptabel.

Sådan lyder meldingen fra BUPLs formand, Elisa Bergmann, som ikke er overrasket over, at en ny undersøgelse fra fagforbundet FOA konkluderer, at der er alt få medarbejdere til at tage sig af børnene i landets offentlige daginstitutioner.

»Undersøgelsen er en forlængelse af en række andre undersøgelser, som alle med tydelighed viser, at normeringerne er alt for skrabede nu, og at der simpelthen skal handling til, før vi kan sikre børnenes udvikling, som vi er sat i verden for som pædagoger,« fastslår Elisa Bergmann over for Berlingske Nyhedsbureau.

Også formanden i Forældrenes Landsforening (FOLA), Dorthe Boe Danbjørg, er bekymret over udviklingen. Hun nævner, at en af konsekvenserne af de manglende hænder i offentlige daginstitutioner allerede kan mærkes i og med, at flere forældre finder det nødvendigt at vælge private ordninger til deres børn i stedet for offentlige.

»Vores bekymring går på risikoen for, at vi øger polariseringen med gode og dyrere daginstitutioner for børn af forældre med stort økonomisk råderum og dårligere tilbud til børn af forældre med mindre økonomisk råderum. Det er en tendens, som går meget dårligt i tråd med vores generelle forsøg på inklusion og brud på den sociale arv,« siger hun i en pressemeddelelse.

Ikke kun inklusionen og den sociale arv er under pres i daginstitutionerne i dag. Ifølge Ditte Winther-Lindqvist, der er psykolog og lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, går det manglende nærvær mellem det enkelte barn og pædagogen ud over barnets generelle udvikling.

»Børn udvikler sig gennem samspil med voksne. Jo mindre børnene får kontakt med voksne både derhjemme og i daginstitutionen, jo sværere får de ved at indgå i samspil med andre. Det gælder både i læringssamfund og sociale samspil, så det er rigtigt ærgerligt,« siger psykologen.

Både FOLA og BUPL fastslår, at der er behov for at se på normeringerne i daginstitutionerne, hvis situationen skal ændres.

»Vi vil gerne hjælpe til, at kvaliteten øges i daginstitutionerne, og det har vi også uddannelsen til. Men vi kan ikke gøre det, hvis ikke der er nogle bedre normeringer. Bunden skal løftes, og der skal være flere midler til området,« lyder opråbet fra BUPL-formand Elisa Bergmann.

Regeringen arbejder i øjeblikket på færdiggørelsen af en børnepakke, som blandt andet skal forbedre vilkårene i landets offentlige daginstitutioner. Enhedslisten ønsker at sikre minimumsnormeringer med lovgivning, mens SF forslår, at der afsættes to milliarder kroner til at ansætte godt 5.000 medarbejdere i landets daginstitutioner for at sikre fornuftige normeringer.

Socialdemokraternes børneordfører, Annette Lind (S), har dog en anden holdning til minimumsnormeringer.

»Vi tror ikke, at minimumskrav nødvendigvis giver bedre normeringer. Nogle steder kan man have brug for en højere normering end andre steder. Hvis man laver minimumsnormeringer, så bliver det meget ofte standardnormeringer, og dermed kan det betyde ringere normeringer,« siger hun.

Regeringen forventes at præsentere sin nye børnepakke i løbet af den kommende uge.