Forældre nægter at følge skoles regler for mobiltelefoner

En lille gruppe forældre vil ikke give deres børns skole lov til at opbevare elevernes mobiltelefoner i timerne. Skoleelevernes formand synes, mobilforbud på skoler er en dårlig idé. Vi skal lære at bruge teknologien, det gør man ikke ved at forbyde det, lyder budskabet.

Ikke alle forældre synes, det er en god idé, at børnene skal aflevere mobiltelefonerne på skolen. Arkivfoto fra Grenå Skole, hvor en klasse gemt mobiltelefoner i et skab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brrr! Mobilen vibrerer, og en rød notifikation lokker på skærmen. Flere og flere skoler indfører i disse år regler for elevernes brug af mobiltelefoner, fordi mobilerne ødelægger elevernes evne til at koncentrere sig i timerne. Men ikke alle forældre vil rette ind efter skolernes mobilregler. Det er et indgreb i den private ejendomsret, lyder det fra nogle.

Vamdrup Skole ved Kolding indførte sidste år nye mobilregler, der indebærer, at eleverne skal aflevere mobiltelefonerne til klassens lærer ved timens start. De ældste elever på Vamdrup Skole må gerne have deres mobiler i frikvarterene, mens de mindste elever først får deres mobiltelefoner, når skoledagen er slut. Men en mindre gruppe forældre nægtede at lade deres børn følge reglerne.

»Vi vil ikke tage slagsmålet med de hjem, hvor man mener, reglerne er et indgreb i den private ejendomsret. For nogle forældre har det vist været en principsag. Vi har besluttet, at de pågældende elever må opbevare mobiltelefonerne i deres skoletasker, men de skal stadig holde fingrene fra den,« siger skoleleder Per Rudbæk, Vamdrup Skole.

Han oplyser, at det højst drejer sig om forældre til ti børn ud af skolens 650 elever, der har valgt at lade deres børn trodse reglerne, som i øvrigt er vedtaget i skolebestyrelsen.

»Vi har indført reglerne, fordi vi gerne vil have, at eleverne er optagede af undervisningen, når de er her, og telefonerne frister eleverne over evne. Det er ikke usædvanligt, at en skoleelev kan få omkring 100 henvendelser på mobiltelefonen i løbet af en lektion. Der sker alt muligt hele tiden, og jeg kan godt forstå, de bliver nysgerrige efter at vide, hvad der sker,« siger Per Rudbæk.

Politikere i Kolding Kommune har givet forældrene en opsang, skriver Jydske Vestkysten, der har beskrevet sagen fra Vamdrup Skole.

I 2014 viste en undersøgelse, Epinion foretog for Danmarks Lærerforening, at 18 procent af forældrene til skolebørn mener, det er ok, at deres børn bruger mobiltelefonen i undervisningen, selv om de ikke har fået lov af læreren. Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal er vred over nogle forældres trodsige holdning til skolens regler.

»Det, synes jeg ikke, forældrene kan være bekendt. Det er rent ud sagt slapt. Det er forældre, der burde træde i karakter i deres forældrerolle. De børn har ikke brug for mobiltelefoner i skoletiden. Hvis der på grund af for eksempel sygdom er et problem med enkelte børn, kan man lave særaftaler med dem i en periode. Det skal ikke bare være, fordi forældrene synes, det er synd for deres børn, at de ikke må have deres mobiltelefoner,« siger Claus Hjortdal.

Han opfordrer i øvrigt skoler til at indføre mobilregler i samarbejde med forældre og elever for at sikre en fælles opbakning, for eksempel efter først at have gennemført forsøg i enkelte klasser.

»De syntes ikke, vi skulle blande os i det«

Sådan gjorde man på Nørrebro Park Skole, hvor der sidste skoleår var forbud mod mobiltelefoner i skoletiden i skolens 7. klasse. I år er der indført mobilforbud i undervisningstiden på alle Nørrebro Park Skoles årgange. På de enkelte årgange kan skolen og forældrene i fællesskab beslutte, om eleverne må bruge deres mobiltelefoner i frikvarterene.

»Vi kunne se, at det gav mere ro i undervisningen i vores 7. klasse. Vores elever sagde også selv, at de bedre kunne koncentrere sig, selv om de var sure over forbuddet i starten,« fortæller skoleleder Henrik Wilhelmsen.

Men selv om forældregruppen har fået medindflydelse, er det ikke alle Nørrebro-forældre der bakker op om reglerne.

»Vi har et enkelt forældrepar, der ikke ville følge reglerne. De syntes ikke, vi skulle blande os i det og ville have, at deres datter skulle kunne ringe til dem. Vi aftalte med dem, at mobiltelefonen skal ligge i hendes taske, fra hun kommer, til hun går hjem,« forklarer Henrik Wilhelmsen.

Skoleelevernes formand, Jens Vase, mener, at mobilforbud på skoler er en rigtigt dårlig idé.

»Jeg kan godt se, at man som skole kan vurdere, at der er et behov for et forbud, hvis eleverne ikke viser respekt for lærerne. Men et forbud er at gøre eleverne en bjørnetjeneste. For alt tyder på, at vi kommer til at skulle bruge mange digitale kompetencer på fremtidens arbejdsmarked. Vi elever er afhængige af at lære at bruge teknologien. Mobilforbud løser heller ikke problemet, for mange kommuner køber iPads til eleverne. Det giver ikke mening, når skoler samtidig indfører mobilforbud,« siger Jens Vase.

I 2015 viste en undersøgelse fra The London School of Economics and Political Science, at elever klarer sig bedre fagligt på skoler, hvor der indføres mobilforbud. Hvis en skole indfører forbud mod mobiler, klarer eleverne sig 6,41 procent bedre i testresultater efter forbuddet, end de gjorde før forbuddet. Forbud mod mobiler gavner især de fagligt svageste elever, hvis testresultater blev 14,23 procent bedre, mens et forbud ikke har nogen effekt på de fagligt stærkeste.