Forældre må selv kæmpe mod tvungen lektiecafé

Hvis børnenes skole placerer timerne til lektiecafe i strid med reglerne - eller hvis skolen ikke sikrer fritidstilbud til de børn, der vælger cafeerne fra, er det op til forældrene at råbe skolens ledelse og kommunalbestyrelsen op.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommuner og skoler, der lægger de på papiret frivillige lektiecafeer, så børn dårligt kan undgå at deltage i timerne, ikke sikrer børnepasning imens eller udskyder skolebussen hjem, vil få en opsang fra Kommunernes Landsforening i den kommende tid.

Men mere end det bliver det ikke til. For selv om skoler og kommuner, som Berlingske i sidste uge kom med klare eksempler på, åbenlyst forbryder sig imod ordlyden i skolereformen, vil undervisningsminister Christine Antorini (S) ikke selv gribe ind over for skolerne.

»Jeg forventer selvfølgelig, at kommunerne og skolerne tilbyder lektiehjælp inden for de regler, der gælder for det kommende skoleår. Jeg er i dialog med KL, og jeg ved, at de er opmærksomme på at præcisere reglerne over for kommunerne. Når det er sagt, har vi kun lige taget hul på skoleåret med den nye reform, så lad os nu give kommuner og skoler en chance for at komme i gang og rette op på eventuelle misforståelser. Jeg har ingen grund til at tro andet, end at langt de fleste af landets skoler overholder reglerne i forhold til lektiehjælp,« siger ministeren.

Som Berlingske beskrev i sidste uge har flere forældre har ellers i ugerne op til skolestart - og også nu, efter skoleårets begyndelse - klaget til Forældrenes Landsforening, FOLA, over, at deres børns skoler i strid med skolereformens regler har placeret lektiecafeerne mellem andre fag. Andre oplever, at skolerne undlader at tilbyde et reelt alternativ til SFOen, som i nogle kommuner først åbner, når lektiecafeen er slut, eller at skolebussen hjem også først kører derefter. Alle tilfælde er situationer, der efter forældrenes mening reelt tvinger børnene i de ellers frivillige lektiecafeer.

Hverken ministeren eller Kommunernes Landsforening agter dog at danne sig et overblik over problemets omfang. Antorini henviser til KL, og herfra lyder svaret fra formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg Anna Mee Allerslev (R), at KL som interesseorganisation ikke som sådan kan gribe ind over for den enkelte kommune eller skole.

»Jeg har bedt KL-sekretariatet med det samme sørge for, at sagen bliver taget op i alle de fora, vi har: KL’s bestyrelse, i KL’s Børne- og kulturudvalg, i Børne- og kulturchefforeningen, Skolechefforeningen, og så har KL også nedsat en særlig gruppe med Børne- og ungedirektører i forbindelse med selve reformen. Her vil vi spørge, om de har hørt om problemet, og så vil vi gøre opmærksom på, at hvis der er et problem, så skal det bringes i orden. Så det, jeg kan gøre, er, at samle folk, så vi kan dele de gode eksempler,« siger hun.

Udsigten til ikke at få afdækket omfanget af problemet og den manglende tidsplan for, hvornår problemet bør være løst, huer ikke talsmand Line Høi fra FOLA.

»Jeg ved godt, at skolerne skal i gang, og at det kræver meget at lave skemaerne om. Men i teorien skulle reformens regler da virke fra nu. Det må undervisningsministeren og KL tage på deres kapper,« siger hun.

I Herning Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at ingen skolebusser kører hjem, førend lektiecafeerne er lukket, ligesom SFOerne åbner først åbner da. I mellemtiden kan børnene blive holdt under opsyn, eksempelvis på skolebiblioteket. Men selv om beskeden fra Undervisningsministeriet i sidste uge lød, at der skal være tale om et reelt fritidstilbud og ikke blot opsyn, og trods undervisningsministerens og Anna Mee Allerslevs appel, har kommunen ikke umiddelbart intentioner om at ændre på noget.

»Vi holder fast ved den ordning, vi har. Det er jo langt, langt hovedparten, der tager imod det tilbud, der er, om lektielæsning. På en skole med 600 børn er det måske kun fem børn, der ser ud til ikke at ville have det. Nogle af dem tager så hjem, andre tager på biblioteket, hvor der så er opsyn med dem,« siger formand for børne- og familieudvalget i Herning Kommune Dorte West (V).

Vil forældre have gjort noget ved de problemer, de oplever med lektiecafeer, må de ifølge Anna Mee Allerslev henvende sig til deres skoleledelse og kommunalbestyrelse.

»Jeg beklager meget de eksempler der er på kommuner, der har misforstået det. Mit indtryk er, at langt de fleste kommuner gør det godt og gør det rigtigt. Der vil også være grænsetilfælde, hvor man overholder loven, men hvor man som forælder og elever måske havde ønsket det anderledes. Der vil jeg opfordre til, at man går i dialog med sin skoleleder og sine politikere og udtrykker sin utilfredshed,« siger hun.