Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det har større betydning for børnene i landets folkeskoler, at læreren er velforberedt, end at eleverne får flere undervisningstimer. Det udsagn er et overvældende flertal af forældre enige i, viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Danmarks Lærerforening.
Resultatet glæder Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen. Han mener, resultatet sætter en tyk streg under, at det ikke er mængden af undervisning, der er afgørende. Det er kvaliteten af den undervisning, eleverne får, som betyder noget for, hvad de forlader klasselokalet med.
»Det er rart at forældrene er enige med os i, at deres børn skal have en ordentlig og velforberedt undervisning, der er masser af kvalitet i,« siger han.
Når tre ud af fire forældre i Epinions undersøgelse erklærer sig enige i, at lærernes tid i højere grad skal gå til forberedelse end til undervisning, viser det ifølge Anders Bondo Christensen, at forældrene forstår, at mange undervisningstimer ikke nødvendigvis er lig med klogere børn.
»Vi ved, at hvis en lærer ikke har overblik over stoffet og ikke har haft mulighed for at forholde sig til, hvordan han skal gribe undervisningen an i forhold til de enkelte elever, så resulterer det i en standardundervisning med lille fagligt udbytte,« siger formanden og understreger, at det er spild af elevernes tid, hvis ikke de møder en lærer med overskud.
Overskudsscenariet er også, hvad landsformand for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, stræber efter, og hun bakker fuldt op om forældrene i undersøgelsen.
»Kvalitet går altid forud for mængde. Vi ved godt, at det er bedre at få velkvalificeret undervisning end at få en forfærdelig masse timer,« siger hun.
»Det bliver jo ikke en bedre rugbrødsmad, fordi leverpostejen bliver smurt tyndere ud. Det kan godt være, vi får flere madder, men det bliver det ikke bedre madder af,« siger Mette With Hagesen.
Forhandlingerne om en ny overenskomst for landets 60.000 lærere skal efter planen være afsluttet ved udgangen af februar. Det store stridspunkt mellem parterne er netop omlæggelsen af lærernes arbejdstid, som ifølge arbejdsgiverne skal give mere tid til undervisning, mindre tid til forberedelse og større fleksibilitet. I dag skal lærere maksimalt undervise i 40 procent af arbejdstiden, mens resten af tiden bruges på for eksempel forberedelse og møder.