Forældre kræver værn mod farlig hverdagskemi

Der er brug for langt strammere lovgivning, hvad angår hormonforstyrrende stoffer, mener forældreforening, efter ny forskning viser, at hverdagskemikalier giver øget abortrisiko. Politikere kræver handling fra miljøministeren, som lover pres på EU.

Læs mere
Fold sammen

Afmagt, fortvivlelse og håbløshed.

Det er ifølge formanden for foreningen Forældre og Fødsel, Astrid Givard Frederiksen, nogle af de følelser, man som kvinde sidder tilbage med, når ny forskning viser, at visse stoffer, der findes i helt almindelige dagligdagsting, giver 16 gange større risiko for abort.

Det er de såkaldte per-fluorerede stoffer, som blandt andet findes i regntøj, møbler og mademballager, et hold forskere fra Syddansk Universitet og Børnekohorte i Odense har fundet skadelige for gravide kvinder.

»Det er skræmmende. Efterhånden er det håbløst at finde rundt i, hvad man må og ikke må. Jeg kunne godt tænke mig, at der var noget strammere lovgivning på området og noget bedre mærkning, for vi kan åbenbart ikke stole på alt, hvad vi køber,« siger Astrid Givard Frederiksen, der undrer sig over, at det overhovedet er lovligt, at hverdagsremedier indeholder hormonforstyrrende stoffer.

»Det er trættende, at man bliver ved med at finde ting, der er farlige. Hvorfor er det overhovedet tilladt? Vi har en alt for slap lovgivning på området i Danmark, og der burde være strengere krav til, hvad produkterne må indeholde,« fastslår hun.

Ifølge forskningsprojektet, som er omtalt i Fyens Stiftstidende mandag, aborterede 56 ud af i alt 392 gravide, testede kvinder. Alle kvinderne havde fået målt niveauet af fluorerede stoffer i blodet til første svangerskabskontrol i uge 10-12 af graviditeten. De 56 kvinder, som efterfølgende aborterede, havde alle et højt niveau af stofferne i blodet.

Både SF og Enhedslisten mener, at det er på høje tid, at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) tager handling.

»Det er ikke første gang, vi hører om hormonforstyrrende stoffer, og at de kan forhindre os i at få børn. Men nu viser det, at kvinder decideret mister børn på baggrund af dem, og det viser, at vi er nødt til at handle,« understreger SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), der blandt andet foreslår, at der indføres et særligt mærke, som kan vise produkters indhold af hormonforstyrrende stoffer.

Også Enhedslisten kræver handling fra ministeren.

»Vi skal hurtigt have udfaset og afviklet de her stoffer, og vi skal have en mere effektiv kontrol, inden man går i gang med at bruge dem. Jeg håber, ministeren tager nye initiativer til at forbyde stofferne,« siger miljøordfører Per Clausen (Ø).

De nye forskningsresultater vækker da også Kirsten Brosbøls bekymring. Hun har i første omgang bedt Miljøstyrelsen om at se nærmere på de nye forskningsresultater og vil derefter tage stilling til, om der er brug for politisk handling.

»Nu skal vi først og fremmest se på rapporten og se på, hvad det er for noget dokumentation, der ligger der. Men jeg synes generelt, at det er rigtigt godt, at vi i Danmark er førende på forskning i hormonforstyrrende stoffer, for det betyder faktisk, at vi ofte kan bruge den forskning til at lægge pres i EU for at få reguleret nogle af de her stoffer skrappere,« siger ministeren.

Hun fastslår, at hun langt fra er tilfreds med det tempo, EU arbejder i, når det gælder om reguleringen af hormonforstyrrende stoffer:

»Derfor lægger jeg også massivt pres på Kommissionen for at levere på de løfter, de har givet i forhold til for eksempel at give os nogle fælles kriterier for, hvad et hormonforstyrrende stof er, så vi kan få processen med at regulere de stoffer speedet up,« siger Kirsten Brosbøl.