Forældre klager over privatskoler

Forældre klager til Ombudsmanden over, at deres børn ikke bliver inddraget, før private skoler bortviser dem. Men ud af ni klagesager er der endnu ikke rejst en egentlig ombudsmandsundersøgelse.

Forældre på privatskoler mener, at skolerne har bortvist deres børn uden først at høre børnene, sådan som skolerne er forpligtet til ifølge FNs Børnekonvention. Danske Skoleelever mener, der er et problem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget har givet privatskoler, friskoler og efterskoler udstrakt frihed. Skolerne må selv bestemme, hvilke elever de vil optage, og de må også selv bestemme, hvilke elever de vil bortvise eller udskrive af skolen.

Men når et barn bliver bortvist, accepterer forældrene ikke længere skolens beslutning uden protester. I det seneste år har Ombudsmandens Børnekontor modtaget ialt ni klager fra forældre til børn på frie grundskoler over bortvisning af deres barn. Samtidig fører Undervisningsministeriet tilsyn med to skoler, der har bortvist eller udskrevet elever.

Ingen af klagerne til Ombudsmanden har endnu ført til, at Ombudsmanden har igangsat en undersøgelse, men det er ikke det samme som, at sagerne er afvist som grundløse. De kan for eksempel være afsluttet, fordi en ombudsmandssag ikke vil hjælpe et barn fremover, fordi barnet er godt i gang på en ny skole.

Forældrene mener, at skolerne har bortvist deres børn uden først at høre børnene, sådan som skolerne er forpligtet til ifølge FNs Børnekonvention. Danske Skoleelever mener, der er et problem.

»Desværre står eleverne uden for døren og bliver ikke inddraget tilstrækkeligt i processen. Hvis man skal smides ud af en skole, må man som minimum vide hvorfor,« siger formanden Silke Fogelberg.

Ingen undersøgelser fra Ombudsmanden

Det var Ombudsmanden, der i 2014 bad Undervisningsministeriet sikre, at Børnekonventionen overholdes, når frie grundskoler bortviser eller udskriver en elev. Ombudsmanden følger sagen og afventer i øjeblikket Undervisningsministeriets evaluering af privatskolernes praksis.

Siden 1. april 2015 har Ombudsmandens Børnekontor modtaget otte klager over bortvisning og udskrivning fra friskoler eller privatskoler samt én klage, der vedrører en efterskole, oplyser kontorchef Bente Mundt fra Ombudsmandens Børnekontor.

»Vi har 5. april sendt tre af de otte friskolesager til Undervisningsministeriet for at sikre, at de kan indgå i ministeriets opfølgning og evaluering af området,« siger Bente Mundt.

Alle klagesagerne undtagen én, som stadig er under behandling, er dog blevet afsluttet, uden Ombudsmanden har indledt en egentlig ombudsmandsundersøgelse med indhentning af udtalelser fra den involverede skole. Nogle sager er afsluttet, fordi klageren venter svar fra skolen eller Undervisningsministeriet.

»I andre tilfælde har vi afsluttet sagerne ud fra en overordnet vurdering af, om en ombudsmandsundersøgelse ville kunne hjælpe barnet. Det kan for eksempel være i en situation, hvor barnet har flyttet skole, og forløbet er afsluttet,« siger Bente Mundt.

Danske Skoleelever mener, det er for vanskeligt for elever at klage.

»Det er rigtig ærgerligt, at der skal være så mange sager, som så alligevel ikke fører til noget, når det kommer til stykket. Det er et indviklet system og slet ikke i børnehøjde. Vi ved ikke, hvordan vi skal klage, og der er rigtig mange børn, der slet ikke kender Børnekonventionen,« siger Silke Fogelberg.

Danske Skoleelever ønsker, at skolernes forpligtelse til at høre eleverne bliver skrevet ind i lovgivningen. I dag fremgår forpligtelsen kun af to vejledninger fra Undervisningsministeriet.

Få, men ulykkelige sager

Med cirka 120.000 børn på friskoler, privatskoler og efterskoler fylder de konfliktfyldte bortvisningssager ikke meget, men alle sager er ærgerlige, understreger formanden for Danmarks Privatskoleforening, Karsten Suhr.

»Det er nogle ærgerlige og meget komplekse sager, og det er altid ulykkeligt, når vejene skal skilles. Når man kigger på vores samlede elevtal, er det heldigvis sjældne sager. Men vi er forpligtede på at overholde børnekonventionen, og vi har i Privatskoleforeningen gjort meget for at udbrede kendskabet til børnekonventionen og vejledningerne på skolerne,« siger han.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet gennemfører to tilsynssager, hvor Stenhus Kostskole og Bernadotteskolen er blevet bedt om at redegøre for skolernes procedure i forhold til overholdelse af børnekonventionen i forbindelse med udskrivning/borvisning af elever.

Berlingske har tidligere beskrevet sagen fra Bernadotteskolen, hvor en elev i 7. klasse sidste år blev bortvist på grund af uoverenstemmelser mellem skolen og forældrene om drengens lillebror. Drengen havde ikke selv givet anledning til nogen problemer, men blev alligevel bortvist.