Forældre klager over manglende pasning

Københavnske forældre har stadig store problemer med at få institutionsplads, selv om kommunen bygger nye institutioner for en mia. kr. Desperate forældre truer med at sige deres job op.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Så har jeg ingen anden mulighed end at lade mig fyre.«

Sådan lyder det desperate nødråb fra en københavnsk mor i en mail til overborgmester Frank Jensen (S) i februar i år, da hun ikke kan få hverdagen med to børn til at hænge sammen med kommunens pasningstilbud.

Københavns Kommune bygger i disse år nye daginstitutionspladser for en mia. kroner, men alligevel har mange forældre problemer med at få familielivet med to fuldtidsjob til at fungere, mens de venter på nye institutioner.

Berlingske har fået aktindsigt i de klager, som Børne- og Ungdomsforvaltningen har modtaget fra forældre, siden Frank Jensen tiltrådte. Ud af 68 klager drejer omtrent halvdelen sig om manglende plads og lang ventetid i børnehaver og vuggestuer.

Bl.a. skriver en alenemor til to fra Vanløse:

»Jeg føler mig virkelig presset af situationen og frygter, at konsekvensen er, at jeg må opgive mit arbejde for at passe mit barn.«

Hos Københavns Forældreorganisation har man trods klagerne ikke mødt forældre, der var så desperate, at de har opsagt jobbet:

»Men jeg synes, at det er ganske forfærdeligt, hvis folk skulle ryge ud af arbejdsmarkedet,« siger bestyrelsesmedlem Nina Reffstrup, der anbefaler nødstedte forældre at tage kontakt til Pladsanvisningen for at finde en løsning:

»Vi kan ikke stoppe flere børn ind, hvis der ikke er plads. Men det kan jo være, at der er en institution tæt på, man ikke kender. For selvfølgelig skal folk ikke sige deres job op.«

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) har selv ansvaret for at få bygget de mange nye institutioner:

»Men det er kommet alt for sent i gang, og vi har alt for mange forældre i denne situation. Selv om Frank Jensen har erkendt problemet og sat penge af til nybyggeri, er det Social-demokraterne, der i mange år har været ligeglade med de københavnske forældre.«

Frank Jensen, der gik til valg på at gøre København til »børnenes by«, medgiver, at kommunen endnu ikke er i mål:

»Det har vi heller ikke lovet. Vi er i gang med en historisk udbygning på området, og vi kommer i mål i 2014. Så kan vi genindføre pasningsgarantien,« siger han.