Forældre kan ikke rådgive om studievalg

Mængden af uddannelsesmuligheder er simpelthen for svær at overskue for forældregenerationen.

De mange unge, der i den kommende tid står over for at skulle vælge uddannelse, vil højst sandsynligt gå til andre end deres forældre for at få vejledning om studiemuligheder.

Kun 12 procent synes, at de får den mest brugbare information fra deres forældre, når de skal vælge studieretning. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, Analyse Danmark har foretaget for Urban blandt 1.135 unge i alderen 16 til 30 år.

Over halvdelen får i stedet informationerne fra studievejledere. 26 procent bruger medierne, mens 17 procent vælger at søge råd hos vennerne i stedet.

At forældrene ikke er til megen hjælp kommer ikke just bag på Birgitte Simonsen, der er professor ved Center for Ungdomsforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU).

»Forældrene er meget mere i vildrede. Hvert år kommer der nye uddannelser til, og de færreste kan overskue de mange muligheder. Det er helt objektivt blevet sværere at rådgive om uddannelse,« siger hun.

Trods deres forvirring har forældrene dog stadig stor indflydelse på studievalget, viser URBANs undersøgelse. 28,8 procent af de unge svarer, at det er forældrene, der har haft størst indflydelse på deres studievalg.

Studiechef ved Aarhus Universitet, Eva Teilmann, fraråder forældrene selv at forsøge at lege studievejledere. Konkret information kan de unge finde hos studievejledere eller på nettet.

»De unge vil gerne bruge deres forældre til at hente støtte og opbakning, men de ved godt, at de konkrete informationer skal de tage med et gran salt,« siger hun.

Ifølge de unge selv giver deres forældre da også stor opbakning til deres valg af studie. Hele 62 procent beskriver deres forældre som »meget positive«, mens 26 procent er »overvejende positive«.

Den tendens har ungdomsforskere da også opdaget. Birgitte Simonsen fra DPU siger:

»De moderne forældre vil have, at deres børn skal vælge med hjertet - også selv om det betyder, at de måske dropper ud og vælger om senere. Holdningen er: ´Bare du er glad, skat´.«

Kilde: Urban