Forældre investerer i børnene

Konkurrencen i det kinesiske skolesystem er så hård, at forældre vil gøre hvad som helst for at forbedre deres enebørns karriere. Derfor lader mange forældre deres børn få foretaget kosmetiske operationer.

SHANGHAI: Jin Li var 16 år, da hun i sommer fik lavet ekstra øjenfolder for at få sine øjne til at se større og mere vestlige ud. Operationen kostede knap 1.500 kr., og det var en investering med et helt bestemt formål.

»Jeg skal snart ud at søge job, og konkurrencen er så hård, at jeg er nødt til at forbedre mit image,« siger den unge pige, da Berlingske Tidende møder hende på Tian Da Hospital i Shanghai, hvor hun blev opereret.

I et land med en befolkning på 1,3 mia. mennesker skal man virkelig være noget særligt for at skille sig ud fra mængden, og konkurrencen på jobmarkedet og i skolesystemet er benhård.

Som hun sidder der med sin mor under armen i en lyserød jakke, gule kondisko og med korte lyserøde negle og make up under de sorte markante briller, oser hun ikke ligefrem af selvtillid. Men operationen har da hjulpet lidt: »Jeg føler, at mine øjne er smukkere og større, og jeg er rigtig glad for dem,« siger den buttede pige usikkert.

Det er hendes mor, der har betalt for operationen, som er et ukompliceret og et meget populært indgreb i Kina. Ikke mindst blandt børn og unge. Alene på Tian Da Hospital bliver der foretaget mellem 500 og 600 af denne type operationer om året.

Ligesom mænd er begyndt at give deres kærester en ny næse i Valentines-gave, så vælger mange forældre at give deres børn en kosmetisk operation i eksamensgave. Derfor melder klinikker og hospitaler i landets storbyer hvert år om ekstra travlhed i sommerferien lige efter den vigtige eksamen Gao Kao - den høje eksamen - som er afslutningen på gymnasiet og altafgørende for optagelsen på et universitet.

For ung til fedtsugning
Men konkurrencen i det kinesiske skolesystem starter endnu tidligere, og derfor tvinger mange forældre endda deres børn under kniven, når de er helt ned til syv år gamle.

»Jeg har kun ét barn, og så længe, hun ikke spørger om nogle dårlige ting, så vil jeg sige ja. Det er en god ting, at hun bliver smukkere. Nu er det eneste problem, at hun er en lille smule fed,« siger den midaldrende kvinde, mens hun ser på sin datter med et smil.

Jin Li og hendes mor forsøgte allerede sidste år at få hospitalets læger til at lave en fedtsugning på skolepigens lår og bagdel, men lægerne synes hun var for ung, så hun må vente lidt endnu.

»Hun har prøvet en slankekur i fire dage, men det gik slet ikke, for hun kunne ikke lade være med at spise en hel masse. Jeg synes, det er en god idé med en fedtsugning, for udseendet er meget, meget vigtigt i Kina. Det første indtryk i en jobsamtale har stor betydning,« siger hun.

Ligesom de fleste andre børn i denne generation er Jin Li enebarn på grund af etbarnspolitikken i Kina, og det betyder, at både opmærksomheden og presset er stort.

Kinesiske forældre investerer ofte alt, hvad de har i deres børns uddannelse, og da landets pensionssystem halter, er mange forældre afhængige af deres børns økonomiske støtte, når de bliver ældre. Derfor er der ikke grænser for, hvad forældre vil gøre for at forbedre barnets chancer for en god og lukrativ karriere.

Desuden spiller udseendet en endnu større rolle i Kina end i mange andre lande, fordi arbejdsgivere - i modsætning til i udviklede lande som Danmark - har ret til at udspecificere et bestemt udseende i en jobannonce. Dermed hænger løn og udseende nøje sammen ifølge Sun Shijin, som er professor i psykologi ved Fudan Universitet i Shanghai.

Derfor forstår han udmærket, at mange voksne kinesere vælger at gå under kniven. Men han mener, at det er en bekymrende tendens, at også børn får foretaget kosmetiske operationer.

Ingen love om børnekirurgi
Han er ikke den eneste, der er bekymret over de mange børneoperationer i Kina. En af de mest erfarne plastikkirurger i Kina, Yu Jingtian, som arbejder på Times Hospital i Shanghai, mener, at der er behov for en strammere lovgivning på området.

»F.eks. er der ingen lov om børn, og derfor støder vi læger på en masse problemer i vores daglige arbejde, som vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere. Jeg møder mange børn og unge, som er helt vilde med plastik kirurgi, og derfor er der akut behov for en mere detaljeret lovgivning,« siger hun.

Den seneste lov om plastikkirurgi i Kina er fra 2002, og den blev indført, fordi antallet af fejlopererede begyndte at stige voldsomt. Men loven er stadig løst formuleret, selvom der nu står, at lægerne altid skal informere om risici samt, hvornår der kan søges kompensation i tilfælde af fejl eller ulykker.