Forældre holder fri fra deres børn

Forældre sender deres børn i vuggestue og børnehave og holder selv fri derhjemme.

»Børn i dag er i skole og dag-institution i langt størstedelen af deres vågne timer og er udsat for meget stress og omskiftelige verdener. Det håndterer de rigtig fint, men vi glemmer nogle gange at tænke på, at de også skal have en pause,« siger klyngeleder på Vesterbro i København Lisbet Nørlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn har også brug for ferie. Vi forventer, at børn holder mindst fem ugers ferie om året.

I den tone skriver mange daginstitutioner nu opfordringer til forældrene om at lade deres børnehave- og vuggestuebørn få fri i sommerferien.

Mange pasningsordninger oplever nemlig, at forældre sender deres børn i institution for at blive passet, mens de selv holder fri i flere dage - endog uger -  fra jobbet.

»Forældrene gør det, fordi børnene er for besværlige. De kan jo godt lide rutiner, og forældre har mange ting, de skal klare. Der er hele tiden et nyt projekt i huset, eller også mener de, at de har ret til at gå på café og til at have deres eget liv,« fortæller familierådgiver Lola Jensen, der ofte holder foredrag til forældremøder i børnehaver og vuggestuer.

Ifølge en undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske, har 42 procent af de danske forældre været på ferie uden deres børn, mens 50 procent har ladet barnet passe i daginstitution og selv holdt fri derhjemme.

Ifølge Henning Pedersen, formand for pædagogernes forbund, BUPL, sker det jævnligt landet over.

Og drejer det sig om en enkelt dag, ser han det ikke som et problem.

»Mange gange har børnene gavn af at være i børnehaven og i det fællesskab, der er der, frem for måske at skulle en lang tur i Ikea. Men ellers synes jeg, at man skal insistere på, at børn har ret til at holde ferie,« siger BUPL-formanden.

En uges børnefri

Lisbet Nørlund er klyngeleder på Vesterbro i København, og igennem sine 17 år som leder har hun oplevet, at et stigende antal forældre holder fri uden deres børn.

»Det er en tendens, at mange børn måske får to ugers sommerferie, mens forældrene holder tre uger, fordi de skal have en uge for sig selv også. Moderne forældre har også fokus på deres egne behov, deres fitness og deres arbejdsliv. Så børnene kommer ikke altid i første række. Det har jeg da nogle klare pædagogiske holdninger til,« siger Lisbet Nørlund.

Bliv i nattøjet

Ifølge hende går særligt de mindste glip af ferie.

»Rigtig mange forældre sidder og drikker café latte på caféerne på Vesterbro. Og det passer skidt at skulle sidde og se overskudsagtig ud, samtidig med at man har et vuggestuebarn med sig. Jo mindre børnene er, desto mindre ferie får de. Vuggestuebørn er mere krævende, og du er meget mere på som forælder, når dine børn er små,« siger hun.

Både Lisbet Nørlund, Henning Pedersen og Tonie Hansen, der er områdeleder i Furesø Kommune, mistænker forældrene for at have for store forventninger til, hvad de skal foretage sig i ferien med børnene, og at det får dem til at få børnene passet i stedet.

»Forældrene bliver usikre og frygter, at børnene kommer til at kede sig derhjemme. Forældrene føler, at der skal ske et eller andet, når de har ferie, og at de bør arrangere en masse aktiviteter med børnene. Det kan blive et kæmpe pres for en familie, at de tror, at de skal dokumentere, at de har været aktive og lavet en masse ting. Vi forsøger at være fortalere for, at man også kan have brug for bare at tulle rundt en hel dag i nattøj,« siger Tonie Hansen.

Passet af au-pair-pigen eller bedsteforældre

Områdelederen understreger, at det ikke kun er udsatte børn, der kommer i institution igennem ferieperioden.

»Det er også børn af superaktive karriereforældre,« siger Tonie Hansen, der ikke sjældent oplever forældre rejse væk, mens børnene passes i vante rammer.

»Så er det au pair-pigen eller bedsteforældrene, der henter og bringer børnene,« siger hun.

For nogle år tilbage var det et fast indslag, at institutionerne i kommunen hang sedler op, der mindede forældrene om at give børnene fri.

Men i nogle tilfælde er det faktisk til barnets bedste at komme i børnehave og vuggestue, fordi der er rarere at være end derhjemme. Eller fordi børnene har bedst af de rutiner, som institutionen giver dem.

»Så i dag går vi mere i dialog med den enkelte familie. For hvis du rammer bredt, rammer du måske også de børn, hvor du tænker, at det er måske bedre, at de kommer i institution,« siger Tonie Hansen.

Passer på parforholdet

Næstformand i Landsforeningen for forældre til børn i daginstitution, FOLA, Dorthe Boe Danbjørg mener, at en af forklaringerne på, at småbørnsforældre har brug for ferie uden børnene, kan være, at deres parforhold er under pres fra et krævende arbejdsliv og krævende børn:

»Nogen kan føle, at de har behov for at tage fri fra deres børn til praktiske ting eller for at få lidt kærestetid. Vi har en høj skilsmisserate, så der er måske nogen, der tænker forebyggende og har brug for at se hinanden i øjnene et sted uden børn, bleer og babymos,« siger hun.

Klyngeleder Lisbet Nørlund konfronterer de forældre, der kun melder to ugers ferie til børnene, og spørger, om ikke de skal have tre.

»Børn er små mennesker, og de har også ret til at trække stikket ud og holde fri. Der er jo ikke ret mange voksne mennesker, der vil sige til hinanden, at du kan kun få to ugers ferie og ikke fem. Men det er i virkeligheden det, vi byder vores børn,« siger hun.