Forældre fortryder manglende samvær med børn

Mange forældre har svært ved at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, og det kan sætte sig spor hos børnene, advarer Børns Vilkår.

ARKIVFOTO. Hver fjerde voksne dansker fortryder, at de ikke tilbragte mere tid med deres børn, mens de var små. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver fjerde voksne dansker fortryder, at de ikke tilbragte mere tid med deres børn, mens de var små. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad.

Ifølge seniorforsker Mai Heide Ottosen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd er forklaringen, at mange forældre har svært ved at indrette arbejdslivet, så de kan hente børnene tidligt fra daginstitutionen. Desuden har mange familier ikke råd til, at den ene forælder arbejder deltid.

Hos Børns Vilkår peger souschef Bente Boserup på, at det manglende samvær kan få konsekvenser for børnene.

»Hvis en nærværende voksen ikke hjælper barnet med at sætte ord på følelser og tanker, så går børn rundt og kan ikke finde ud af, hvad sker med dem selv og omverdenen. Og så kan de ende med at blive rigtig kede af det,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

»Hvis forældrene så oven i købet sidder med hovedet begravet i mailen eller iPhonen, når de så endelig er sammen med børnene, så kan børnene for alvor føle, at de slet ikke er noget værd,« siger Bente Boserup.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) mener, at politikerne har forsøgt at imødekomme forældrene ved at forlænge barselsperioden. Han siger til Kristeligt Dagblad, at det kunne være en god idé at se på, om forældre med små børn skal have ret til at gå på deltid - ligesom i Sverige:

»Hvis det kunne få fødselsraten til at stige, så synes jeg, at det kunne være en god idé,« siger Bjarne Laustsen.

Fødselstallet i Danmark er vigende. I 2013 blev der født 55.873 børn i landet.