Forældre er lettede over dom i Præstø-sagen

Østre Landsret dømte Lundby Efterskoles forstander ansvarlig for Præstø-tragedien, og det glæder forældrene til de 13 elever, som var om bord på båden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældrene til de efterskoleelever, som en februardag i 2011 kæntrede på Præstø Fjord, drog et lettelsens suk efter Østre Landsret fredag slog fast, at Lundby Efterskoles forstander, Truels Truelsen, bærer ansvaret for ulykken og idømte ham 60 dages betinget fængsel. Dommen er en stadfæstelse af den oprindelige dom fra Byretten i Nykøbing Falster fra februar i år.

»Jeg er på ingen måde overrasket over dagens dom, det var som forventet. Nu er der heldigvis utvetydigt placeret et endeligt ansvar, og det har jeg det faktisk rigtig godt med,« fortæller Jan. H Klit, som er far til Karoline, der var med på båden.

»13 elever har mere eller mindre fået smadret deres liv, så om det dommen er passende ved jeg ikke, men domstolen har talt, og jeg er overordnet tilfreds og på ingen måde hævngerrig,« tilføjer han.

Ulykken skete 11. februar 2011, hvor to lærere og 13 elever sejlede ud på Præstø Fjord med dragebåd i dårligt vejr. Da de ville vende båden, kæntrede den, og alle røg ned i det bare to grader kolde vand. Det lykkedes tre elever at svømme ind til land og slå alarm, men de resterende elever og lærere blev i vandet. Efterskolelæreren Michael Jørgensens liv stod ikke til at redde, og syv af eleverne fik hjertestop og blev erklæret klinisk døde, da de blev reddet. Alle syv blev dog genoplivet, efter de kom op af vandet - flere af dem med svære skader til følge.

Henrik Torstensens datter, Katrine, var en af eleverne, som var med på den fatale sejltur i 2011, og som far er han lettet over fredagens dom, og at der nu er sat et punktum i sagen:

»Jeg er især tilfreds, fordi dommeren gjorde meget ud af at fortælle, at Truels (efterskoleforstanderen, red.) faktisk har et ansvar, og at han skulle have stoppet den sejlads. Jeg er jo Katrines far, og følelsesmæssigt havde jeg nok håbet, at Truels skulle i fængsel, men fornuftsmæssigt kan jeg jo godt se, at det skal han selvfølgelig ikke,« fortæller Henrik Torstensen.

I Østre Landsrets sal i Nykøbing Falster sad flere elever, som var med i den tragiske ulykke i februar 2011, og deres forældre. Dommeren læste dommen op i et mere frit sprog end sædvanligt, så alle kunne forstå overvejelserne, der ligger bag landsrettens afgørelse. Det var ifølge dommeren vigtigt for både ofrene, de pårørende og efterskoleforstanderen.

Anklageren, vicestatsadvokat Vibeke Uldal, var tilfreds med stadfæstelsen af byrettens dom på 60 dages betinget fængsel, selvom hun i den seneste uge har argumenteret for, at Truels Truelsen skulle have en ubetinget straf.

»Jeg har redegjort for de synspunkter, som kunne tale for et andet udfald. Jeg har i retten lagt vægt på ansvarsplaceringen, og kan nu konstatere, at anklagemyndighedens synspunkt omkring ansvarsplacering er blevet fulgt, og det, synes jeg, er vigtigt at have sig for øje,« sagde Vibeke Uldal.

Truels Truelsen var ikke selv til stede i retssalen, og hans forsvarer Peter Giersing havde efter domsafsigelsen ingen kommentarer til dommen, før han havde talt med sin klient.

I byretten i februar blev også Lundby Efterskole dømt som ansvarlig for ulykken og fik dagbøder for en samlet værdi af 250.000 kroner, som efterskolen accepterede.