Forældre betaler store bøder for fravær

Hvis en elev på en efterskole skal have en fridag, kan det koste forældrene op til 3200 kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tager forældre til efterskoleelever deres børn ud af skolen blot en enkelt dag, fordi de skal på forlænget weekend i sommerhuset eller til familiefest, risikerer det at koste dem op mod 3200 kroner i bøde, skriver JydskeVestkysten.

Misser eleven blot en halv dags undervisning, misser skolen nemlig en hel uges statstilskud - og den udgift indkræver flere skoler direkte hos forældrene.

- Vi kunne selvfølgelig som skole sige, at vi går ind og dækker tabet, men vi binder jo vores budgetter op på, at vi kan regne med at få statstilskuddene for hver eneste uge, siger forstander på Koldingegnens Idrætsefterskole, Morten Svane til JydskeVestkysten.

Ifølge efterskoleforeningen er den praksis udbredt, men det er meget forskelligt, hvor meget og i hvilke tilfælde skolerne tager sig betalt.

På eksempelvis Koldingegnens Idrætsefterskole koster det forældrene 3200 kroner oveni de almindelige skolepenge.

På Agerskov Ungdomsskole og Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole er prisen omkring 2500, mens forstanderen på eksempelvis Askov Efterskole ikke vil lade forældrene bøde for en forlænget weekend.

Og det vil uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, Marlene Harpsøe, heller ikke. Hun vil nu kræve en redegørelse fra Undervisningsministeren, der skal give svar på, hvor udbredt bødesystemet er og i hvilke konkrete situationer, efterskolerne bruger det.

- Jeg synes, det lyder urimeligt. Hvis farmor holder fødselsdag, skal barnebarnet da have lov at komme med, uden det skal koste forældrene flere tusinde kroner, siger hun til JydskeVestkysten.

- Vi bliver nødt til at se, om man ikke også fra statens side kan gøre det lidt mere fleksibelt, siger Harpsøe, der eksempelvis stiller spørgsmål ved, hvorfor det skal koste skolerne en hel uges tilskud, når der blot er tale om en enkelt fridag.

/ritzau/