Forældre betaler mere for mindre pasning

»Det kan ikke være rigtigt, at man laver en reform, hvor man kanaliserer penge og pædagoger fra SFO til skolen, og så lader forældrene betale for det,« lyder det fra EL.

ARKIVFOTO. Når skolereformen gennemføres i 2014 med en længere skoledag og dermed kortere åbningstid i landets SFOer, så bliver det uden garanti for lavere takster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolefritidsordningerne (SFO) har som det eneste pasningstilbud intet loft over forældrebetalingen, og det har fået kommunerne til at stramme prisskruen år for år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forældrenes gennemsnitlige andel af udgifterne for en SFO-plads steg fra 45 til 56 procent fra 2007 til 2012, viser nye beregninger fra Kommunernes Landsforening (KL). I 11 kommuner er forældreandelen nu over 75 procent, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge formanden for Forældrenes Landsforening (FOLA), Lars Klingenberg, vil udviklingen få flere forældre til at melde deres børn ud.

»Det er et stort problem, hvis børnene ikke får det pædagogiske tilbud og tilknytningen til kammerater, men i stedet – måske allerede som syv til otte-årige – bliver overladt til sig selv efter skoletid,« siger han.

Når skolereformen gennemføres i 2014 med en længere skoledag og dermed kortere åbningstid i landets SFOer, så bliver det uden garanti for lavere takster.

Enhedslistens skoleordfører, Rosa Lund (Ø), ønsker nu loft over forældrebetalingen ligesom på fritidshjem, hvor loftet er 30 procent af udgifterne.

»Det kan ikke være rigtigt, at man laver en reform, hvor man kanaliserer penge og pædagoger fra SFO til skolen, og så lader forældrene betale for det,« siger Rosa Lund til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2007 stillede SF et beslutningsforslag om et betalingsloft for landets SFOer, og børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) kritiserede i 2008 den stigende forældreandel.

Det har ikke været muligt for Morgenavisen Jyllands-Posten at få en kommentar fra ministeren, men Socialdemokraternes folkeskoleordfører, Troels Ravn (S), slår fast, at regeringen ikke har planer om at indføre et betalingsloft for SFOerne, der ifølge ministeriet vil koste i omegnen af 1,2 milliarder kroner.