Forældelsesfrist kan blive Qvortrups redning

Hvis Henrik Qvortrup har brudt loven som chefredaktør på Se og Hør kommer en eventuel straf til at afhænge af, om forbrydelsen er forældet.

Henrik Qvortrup, tidligere politisk kommentator på TV 2 og chefredaktør på Se og Hør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Viser det sig, at Henrik Qvortrup har været på kant med lovgivningen som chefredaktør på Se og Hør, er det ikke sikkert, at der rejses tiltale.

Hvis der ikke er tale om skærpende omstændigheder, falder sagen nemlig på grund af forældelse, da Henrik Qvortrup forlod ugebladet i 2008. Er der derimod tale om skærpende omstændigheder, er der en forældelsesfrist i straffeloven på 10 år.

»Vurderer anklagemyndigheden ikke, at der er skærpende omstændigheder, så falder sagen på grund af forældelse,« siger Oluf Jørgensen, mediejurist og forskningsleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han forklarer, at forældelsesfristen afhænger af, hvad man rejser tiltale efter.

»Jo større strafferammen er, desto længere er forældelsesfristen.«

Se og Hør-sagen handler om udlevering af kendte og kongeliges kreditkortoplysninger, der angiveligt er foregået mellem en medarbejder i Nets og journalister på ugebladet Se og Hør.

Oluf Jørgensen vurderer på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem, at der er tale om skærpende omstændigheder og dermed en forældelsesfrist på 10 år.

»Hvis det holder vand og politiet kan dokumentere det, mener jeg, det er sandsynligt, at der bliver rejst tiltale efter en bestemmelse, der handler om skærpende omstændigheder ved at skaffe sig adgang til oplysninger i informationssystemer,« siger Oluf Jørgensen.

Sagen har allerede haft personlige konsekvenser for Henrik Qvortrup. Tirsdag forlod han jobbet som politisk kommentator på TV 2, og onsdag blev han blacklistet som censor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.