For to år siden måtte han aflive alle sine mink. I dag er han medstifter af en robotvirksomhed

Den tidligere minkavler Martin From fra Fyn fik ordre til at aflive sine mink, selvom hans farm ikke lå i en risikozone. Den hårde kritik fra Minkkommissionen hjælper en smule på de negative følelser fra dengang, men han er langtfra tilfreds.

Martin From var minkavler på Fyn. I dag står minkhallerne tomme. Han har skiftet branche og arbejder nu på at udvikle en robot til virksomheders transportbånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den uretfærdighed, der overgik minkavlere i november 2020, vækker stadig følelser hos 49-årige Martin From, der er en nu tidligere minkavler.

Hans nedlagte minkfarm, som han overtog efter sine forældre, ligger i Otterup på Fyn. Den var placeret uden for en risikozone, men minkene blev ikke desto mindre slået ned som følge af en meget omtalt og ulovlig ordre.

Martin From sætter ord på tiden fra november 2020 og frem.

»Turbulent«, »forfærdelig«, »uvished« og »afmagt« husker han om tiden, da minkene blev aflivet, og et helt erhverv blev lukket med magt.

For Martin From vejes de negative følelser ikke op af den konklusion, som Minkkommissionen er nået frem til. Han vil se mere, før han er tilfreds.

Regeringen burde gå af

Ganske vist får statsminister Mette Frederiksen (S) og tidligere fødevareminister Mogens Jensen samt ti embedsmænd hård kritik, men dette er indtil videre bare ord, mener Martin From:

»Det hjælper da på det, men nu må vi se, hvordan det videre forløb bliver. Hvis politikerne bare får en næse, er det alt for billigt sluppet.«

Martin From mener, at støttepartierne burde trække tæppet under Mette Frederiksen og regeringen.

»Hvis der skal være et retligt efterspil mod embedsmændene, giver det i mine øjne ikke mening, hvis ministrene får lov at slippe. Det er dem, der sidder på toppen af kransekagen, og de har ansvaret,« siger han og tilføjer:

»Der er slettede sms'er, der er mørklægning, der er forhalet udlevering af dokumenter i aktindsigtssager. Man har forsøgt at presse os til tavshed. Man kan da ikke have tillid en regering, som benytter den slags metoder.«

Noget har der været for lidt fokus på, efter at kommissionens beretning blev lagt frem, mener Martin From:

»Da regeringen finder ud af, at det var ulovligt, gav den ordre til at fortsætte. Den ordre har der manglet fokus på.«

Fra mink til robotter

I dag ejer han ikke en eneste mink. Martin From er begyndt forfra. Med en helt ny virksomhed i en helt anden branche.

»Allerede i december 2020 ringede en kammerat og spurgte, om jeg ville være med til at starte en robotvirksomhed. Jeg var i tvivl, for jeg ved ikke synderligt meget om at udvikle robotter,« fortæller han.

Han gik alligevel ind i det.

Tidligere minkavler Martin From. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Hvilken erfaring har du med robotter, siden han ringede til dig?

»Min erfaring kommer fra at drive minkfarmene, så det handler om at vide, hvad der skal til rent administrativt,« siger Martin From, der har en direktørrolle i den nye virksomhed.

I sommeren 2021 stiftede de selskabet og fik sat et hold omkring nytår. Målet er udvikle en pick and place-robot, som kan bruges af virksomheder ved et transportbånd til at løfte tunge genstande.

»Det skrider fremad. Jeg synes, det er fedt, det vi får lavet. Men det har virkelig været hårdt. Jeg er virkelig på udebane.«

Levede på en sten

Martin From har fået udbetalt en erstatning for aflivningen af minkene, men dette skete først i marts 2022.

»Før det levede vi på en sten og på bankens nåde. Mine kammerater i startupvirksomheden var fantastisk forstående for min situation, så de lagde ud for mig i en periode.«

Hvordan klarer du dig økonomisk i dag, hvis du selv skal sige det?

»Jeg klarer det, men det er ikke ekstravagant,« siger Martin From.

Hvis det var muligt – hvis nu for eksempel et nyt folketingsflertal tillod minkfarme – vil du så tilbage til minkene?

»Hvis jeg havde de samme dyr som dengang, ville jeg gerne, men når vi skal ud og starte fra bunden, vil jeg ikke. Så skulle vi til at købe nye dyr, og vi ville få udfordringer med sygdomme, som vi i Danmark ellers havde avlet os ud af. Det ville tage 10 til 15 år at komme op på samme niveau.«